Leciutki, kremowy, pachnący cytrusami sernik. Robiłam go dla koleżanki, która kończąc jedną pracę, a rozpoczynając drugą, zamykała w swoim życiu pewien etap. Na jej życzenie upiekłam ten serowy smakołyk, chcąc osłodzić jej sentymentalną chwilę pożegnania. Mieszanka serów sprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami dodam mu smaku i zapachu.
Przepis jest prosty, więc śmiało próbujcie!
Składniki
1,2 kg twarogu półtłustego
3 spore łyżki ricotty
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki śmietanki 36%
4 jajka
1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka
skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki likieru kokosowego
dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe)
Wykonanie
- Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując.
- Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy, z cytryny i otartą z niej skórkę. Miksujemy.
- Do masy dodajemy po łyżce ricottę, mascarpone, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach.
- Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza.
- Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min.
- Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji grzania góra-dół.
- Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
- Wystudzony umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
- Ciasto udekorowałam płatkami kokosowymi, lawendą, agrestem, borówkami i suszoną różą.
- Sernik jest bardzo delikatny! Smacznego!
Wow! Wspaniały serniczek <3