na słono17.03.20185460
Wielkanocna przystawka śledziowa – serniczek z ciecierzycy ze śledzikiem, świeżym ogórkiem i limonką
Smacznego
czytaj przepis

To pierwszy wielkanocny przepis na zbliżające się święta. Przygotowałam ją z marką SEKO, tworząc innowacyjny przepis na potrzeby konkursu kulinarno-fotograficznego “Śledzik na każdą okazję”, w którym postanowiłam wziąć udział. Propozycja była eksperymentem smakowym i muszę przyznać, że udanym. Przystawka jest niezwykle świeża, za sprawą ogórka i limonki ożywcza dla kubków smakowych i nadająca wiosennego charakteru mojej potrawie. Serniczek został upieczony z pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, kolendry, mleczka kokosowego, kminu rzymskiego. 

Składniki

serniczki 3szt

400 g twarogu półtłustego

150 g ciecierzycy ugotowanej

4 łyżki śmietanki kokosowej (gęstsza część mleczka kokosowego)

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki kolendry sypkiej

1 – 2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

sól, pieprz do smaku

2 jajka

wierzch

1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO)

1 ogórek świeży

1 limonka

kawałek sera mozzarella

Wykonanie

  1. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę.
  2. Twaróg mielimy dwukrotnie, miksujemy z pastą z ciecierzycy, dodajemy śmietankę kokosową, wbijamy po jajku i miksujemy.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Masę serową przekładamy do żaroodpornych miseczek.
  5. Serniczki pieczemy w 180C przez ok. 35-40 min.
  6. Upieczone serniki schładzamy w lodówce.
  7. Serniczki delikatnie wyciągamy z naczynek. Ostrym nożem należy obkroić delikatnie brzegi, po odwróceniu naczynia sernik powinien dać się ładnie wyjąć.
  8. Świeżego ogórka i mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, którą układamy wokół sernika. 
  9. Płat śledziowy odsączamy z zalewy, kroimy na kawałki, które układamy ciasno na wierzchu serniczka.
  10. Całość posypujemy starta skórką z limonki. 
  11. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym
na słodko
Lody z cukinii, ricotty i limonki
na słodko
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.