sałatki09.04.20186800
Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem
Smacznego
czytaj przepis

Wiosna to czas sałatek pod każdą postacią. Pasują do innych dań lub stanowią posiłek solo. Dziś pokazuję Wam niezwykle szybką sałatkę, którą można przygotować dosłownie w kwadrans, jeśli tylko posiadamy wszystkie składniki. A nie trzeba ich wiele. I o to chodzi! Gdy za oknem piękny, słoneczny czas, szkoda marnować go na żmudne przygotowywanie dań. Warto przyrządzić coś naprawdę szybkiego i prostego, a resztę chwil poświęcić tym, którzy są obok nas.

Składniki na 2 porcje

mix sałat – wystarczy 2/3 opakowania (ważne, aby była w nim rukola)

8-10 pomidorków koktajlowych

2 jajka

80 g sera typu feta

sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek + szczypta tymianku + szczypta oregano + 1 łyżeczka octu balsamicznego + sól + pieprz

bratki do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Zieleninę opłukać na sicie chłodną wodą. Przełożyć do salaterki.
  2. Jajka ugotowac n atwardo, pozbawic skorupek i pokoić w ćwiartki. Wyłożyc na sałatę.
  3. Pomidorki umyć, przekroić na połówki lub dodać do sałatki w całości.
  4. Na sam koniec wyłożyc fetę w pożądanej ilości.
  5. Przygotuj sos i polej po wierzchu sałatkę.
  6. Sałatka bedzie pięknie wyglądała, jeśli udekorujesz ją delikatnie wiosennymi bratkami.
  7. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone
na słodko
Szarlotka z figami
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.2
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.