serniki na zimno14.04.201813211
Sernik kokosek na zimno
Smacznego
czytaj przepis

W wolnej chwili łapię za aparat i robię zdjęcia. Fotografuję moją córkę, gdy skupiona coś rysuje przy stole, gdy nachyla się, aby powąchać kwiaty, które razem zasadziłyśmy lub gdy stawia pierwsze kroki w przygotowywaniu ciasta… Uwieczniam rozkwitające pąki drzew, białe chmury na błękitnym niebie, ćwiczę na moich ulubionych stylizacjach jedzenia, bo od tego zaczynałam przygodę z aparatem. Wciąż uczę się fotografii, bo wciąż mi jej mało i chcę więcej! Patrzę potem na efekty moich działań i często się nimi z Wami dzielę. Poprzez eksperymentowanie szukam własnego stylu w fotografii, ale wydaje mi się, że on ukształtował się jakoś sam. 

To właśnie tylko z fotografii moje dziecko zna swoich pradziadków. Patrzy na wyblakłe zdjęcia, czasem postukuje w nie lekko paluszkiem i pyta postaci na zdjęciu: Widzisz mnie prababciu?  

Składniki

1 opakowanie biszkoptów okrągłych

1200g twarogu (użyłam z Piątnicy z wiaderka)

1 mała puszka mleczka kokosowego

1 torebka wiórków kokosowych (100 g )

½ szklanki likieru kokosowego

2 wafelki Princessa kokosowe

4 – 4,5 łyżki żelatyny + 2 łyżeczki likieru + 2 łyżki wody

cukier puder do słodkości według uznania

2 krople olejku śmietankowego (opcjonalnie, ale ja dałam)

1 cukier waniliowy

1 mały kubek śmietanki kremówki

Wykonanie

  1. Wiórki kokosowe zalewamy mleczkiem kokosowym i likierem, niech moczą sie ok. 2h.

 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciasno układamy biszkopty.

 3. Twaróg przekładamy do miksera, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy. Wlewamy cienkim strumyczkiem likier, następnie dodajemy napęczniałe od mleczka wiórka, olejek. W masie ma być mocno wyczuwalna nuta kokosowa.

 4. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Łączymy z masą serową.

 5. Żelatynę podgrzewamy z likierem i wodą tylko do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Cienkim strumyczkiem wlewamy do masy i wolno miksujemy.

 6. Na sam koniec kruszymy jedną Princessę.

 7. Masę przekładamy na biszkopty, całość wyrównujemy. Schładzamy w lodówce do stężenia.

 8. Schłodzony sernik posypujemy wiórkami i pokruszoną Princessą.

 9. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 3 – mus ananasowy z mango
kulinarne podróże
Warszawskie bistro “Charlotte” czyli dobry adres kulinarny
Komentarze

One response to “Sernik kokosek na zimno”

  1. Przepięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.