Gdy tylko zobaczyłam w sklepie ten kolorowy makaron papardelle, od razu postanowiłam go kupić. Dlaczego? Pomyśłałam, że po zimowych, szarych dniach te wiosenne warto czymś urozmaicić, przygotowując posiłki dla bliskich. Makaron sprawdził się idealnie, a całość sprawiała na talerzu wiosenne wrażenie. Czasem wystarczy mała, nowa rzecz, a całość zyskuje nowy wymiar.
Niech i w Waszych kuchniach zapanuje wiosna!
Składniki (na 2-3 porcje)
200 g makaronu papardelle
200 g pulpy pomidorowej
szczypta tymianku
szczypta oregano
2 ząbki czosnku
2 – 3 listki mięty
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżeczki smietanki kremówki
80 g tartego parmezanu
5 – 6 małych pieczarek
50-80 g boczku
Wykonanie
1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty i dusimy na wolnym ogniu. Gdy sos się zagrzeje,dodajemy tarty parmezan i śmietankę.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w duże plasterki pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dorzucamy pokrojony w słupki boczek. Całośc razem podsmażamy na złoty kolor.
3. Makaron wrzucamy do gotującej sie osolonej wody. Gotujemy al dente.
4. Wstążki makaronu wykładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a następnie na wierzch przekładamy pieczarki z boczkiem.
5. Całość delikatnie posypujemy tartym parmezanem.
6. Smacznego!
Leave a Reply