Bardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu.
A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje)
Składniki
1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową
1/2 szklanki makaronu vermicelli
1/2 szklanki czarnej soczewicy
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta oregano
szczypta suszonego rozmarynu
sól, pieprz
kawałek koziego sera
listki świeżej bazylii
pomidorki koktajlowe
pesto kurkowe
50-80g świeżych kurek
5-6 suszonych pomidorów w oleju
sól, pieprz
Wykonanie
1. Do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kaszę i soczewicę. Podsmażamy lekko i podlewamy wodą. Rondel przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W trakcie gotowania dosypujemy przyprawy, aby kasza stała się aromatyczna w smaku.
2. Kurki oczyszczamy, myjemy i wrzucamy do gotującej się wody lekko osolonej. Ugotowane kurki odcedzamy i razem z pomidorami przekładamy do blendera. Ja dodałam także trochę zalewy( na bazie oleju) z pomidorków. Całość blendujemy na gładkie pesto. Nie trzeba już solić, gdyż pomidorki są słone.
3. Ciepłą kaszę łączymy z pesto.
4. Danie wykładamy do misek, na wierzch kruszymy kozi serek, dodajemy gałązki bazylii i pomidorki do dekoracji.
5. Smacznego!
Wspaniałe i niezwykle smakowite połączenie! 🙂