Przed wakacyjnym wyjazdem zastanawiałam się, co zrobić ze sporą ilością śliwek. Wykorzystałam je do wielu potraw lub bezpośredniego jedzenia, ale misa na blacie wciąż była ich pełna. Pomysł przyszedł wraz z stworzeniem obiadowego menu na nowy tydzień. Kacze piersi wydały mi się bardzo dobrym produktem do połączenia go ze śliwkami. Wyszło pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie!
A jak przygotować kaczkę ze śliwkami?
Składniki
kacze piersi
200 g śliwek
2 jabłka (użyłam małych papierówek)
żurawina / jeżyny
suszony tymianek
papryka słodka (sypka)
sól i pieprz
3-4 ziemniaki
rozmaryn suszony
szałwia suszona
oliwa z oliwek
Wykonanie
- Kacze piersi myję, osuszam i nacinam skórkę w wielu miejscach. Kaczkę układam w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nacieram ją solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i szałwią. Przykrywam folią i schładzam w lodówce przez ok. 1h.
- Na patelnię wlewam kilka kropel oliwy z oliwek. Podsmażam krótko pierś w obu stron na złoty kolor. Zdejmuję mięso z ognia i ponownie umieszczam w foremce.
- Obrane ziemniaki kroję na kawałki, układam w foremce, posypuję solą, pieprzem, rozmarynem i szczyptą papryki słodkiej. Skrapiam oliwą i mieszam.
- Piekarnik rozgrzewam do 200C. Wkładam foremki z kaczką i ziemniakami. Po 20min zmniejszam temperaturę do 180C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Ziemniaki przykrywam folią aluminiową, którą zdejmuję w połowie pieczenia.
- Moja kaczka piekła się 1h i 25 min. Co jakiś czas przewracałam ją i polewałam powstającym sosem. Do kaczki nie dodałam żadnego tłuszczu. Sos powstał z jej własnego wytopionego tłuszczu oraz z owoców.
- Kaczka smakuje wybornie! Smacznego!
Leave a Reply