Dziś w moim Raju przepis na drożdżowe babeczki z pistacjami. Zapraszam Cię!
Niedzielne wczesne popołudnie. Piękna jesień wokół. Pakujemy upieczone dzień wcześniej drożdżowe babeczki pistacjowe i szukamy spokojnego miejsca w parku. Wokół jest cicho, spokojnie, przechodzący spacerowicze uśmiechają się do nas, słychać jedynie śpiew ptaków lub od czasu do czasu przelatujący wysoko na niebie samolot. Nie dzwoni telefon, nigdzie nie trzeba się spieszyć. Wierzcie mi – taka chwila jest potrzebna. Bardzo.
Dzięki temu, że babeczki drożdżowe zostały przeze mnie upieczone w papilotkach, dłużej zachowują świeżość. Polecam!
A jak upiec takie drożdżowe babeczki pistacjowe?
Składniki (na 15 – 16 sztuk)
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
70 g stopionego masła
500 g mąki pszennej tortowej
50-80g pistacji solonych
2 roztrzepane białka do posmarowania wierzchu drożdżówek
lukier
kilka kropel cytryny
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
- Orzechy pistacjowe pozbawiamy łupinek, siekamy.
- Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę.
- Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Na sam koniec dodajemy 2/3 posiekanych pistacji.
- Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność.
- Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować małą kulkę.
- Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki – ważne, aby były to papilotki z twardszego papieru niż te tradycyjne. Jeżeli zaś nie mamy mocniejszych, można ciasto włożyć do podwójnej osłonki.
- Babeczki w papilotkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym białkiem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę. Pieczemy je w tej temp. przez pierwsze 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min.
- W małym garnuszku przygotowujemy lukier, rozcierając cukier z sokiem cytryny, aż powstanie w miarę gęsta, biała masa. Lukrujemy przestudzone wypieki. Wierzch babeczek posypujemy resztą pistacji.
- Smacznego!
Leave a Reply