Jaglany torcik z jabłkami to lekko zmodyfikowana wersja wypieku pochodzącego z mojej książki SERNIKI SŁODKIE I WYTRAWNE, został przygotowany specjalnie dla mojej małej Solenizantki.
Pięć lat życia mojej córeczki minęło…nie wiem, kiedy… Każdego dnia jest dla nas pociechą, radością. Każdego dnia czymś nas zaskakuje – swoją niezwykłą wrażliwością, swoimi pomysłami, swoją wolnością myślenia, swoimi pasjami. Jej ogromny upór wcale nas nie przeraża – przeciwnie, daje nadzieję, że kiedyś będzie wytrwale dążyła do swoich celów i nie ustępowała w realizacji planów czy marzeń pomimo przeszkód i przeciwności losu…
100 lat Córciu w szczęściu i miłości!
Chciałam, aby urodzinowy wypiek był jak najbardziej naturalny i bazował na sezonowych składnikach. Kosz dojrzałych jabłek i gruszek z domowego sadu został wykorzystany wielorako, w tym także do dzisiejszego torcika. Jabłka lekko dusiłam z masłem, cynamonem, goździkami i wanilią.
A jak przygotować taki jaglany torcik z jabłkami?
Składniki
spód
100 g herbatników pełnoziarnistych
50 g roztopionego masła
mus jabłkowy
5 jabłek
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cynamonu
4 goździki
1,5 łyżki brązowego cukru
ziarenka z 1/3 laski wanilii
masa jaglano-twarogowa
150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej
300 g twarogu półtłustego
3 mniejsze jajka lub 2 duże
3 -4 łyżki cukru pudru
sok i skórka otarta z 1/3 cytryny
ziarenka z 1/3 laski wanilii
Wykonanie
Uuu, prezentuje się super! Ciekawa jestem jak torcik wyglądał z wierzchu 🙂