Pierogi. To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść z powodzeniem codziennie. Tak, jak moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto!
Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi?
Składniki
ciasto
250 g ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
550 g mąki pszennej
szczypta soli
farsz
150 g twarogu półtłustego zmielonego
450 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki masła
kilka listków świeżej szałwii
kilka listków świeżego tymianku ( opcjonalnie)
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ubijamy lekko i przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonać za nas robot.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy.
Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki.Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi. Do wykonania falbanki na złączeniu posłużyła mi mała zaciskarka właśnie do ładnego wykończenia pierogów. Pierożki układamy na ściereczce, drugą przykrywamy je od góry, aby nie wyschły.Pierożki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze kilka minut.Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wyciągamy pierogi i przekładamy do durszlaka.Pierogi w durszlaku przelewamy delikatnie zimną wodą i od razu wykładamy na talerze.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy listki szałwii, szybko mieszamy i polewamy gorące pierogi.
Smacznego!
Leave a Reply