na słono11.03.20197230
PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM
Smacznego
czytaj przepis

Pierogi. To moje ulubione danie. Mogłabym je jeść z powodzeniem codziennie. Tak, jak moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! 

Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi?

Składniki

ciasto

250 g ciepłej wody

1 jajko

2 łyżki oleju

550 g mąki pszennej

szczypta soli

farsz

150 g twarogu półtłustego zmielonego

450 g ugotowanych ziemniaków

1 cebula

sól i pieprz do smaku

2-3 łyżki masła

kilka listków świeżej szałwii

kilka listków świeżego tymianku ( opcjonalnie)

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ubijamy lekko i przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy razem z twarogiem przez maszynkę. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy  do ziemniaków i twarogu. Dodajemy sól, pieprz do smaku.

Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonać za nas robot.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. 

Za pomocą wykrawaczki / szklanki  wycinamy okrągłe kształty na pierożki.Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi. Do wykonania falbanki na złączeniu posłużyła mi mała zaciskarka właśnie do ładnego wykończenia pierogów. Pierożki układamy na ściereczce, drugą przykrywamy je od góry, aby nie wyschły.Pierożki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze kilka minut.Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wyciągamy pierogi i przekładamy do durszlaka.Pierogi w durszlaku przelewamy delikatnie zimną wodą i od razu wykładamy na talerze.

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy listki szałwii, szybko mieszamy i polewamy gorące pierogi.

Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato
na słono
Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem
na słono
Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.