Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień.
Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie, którą będziemy podlewać risotto.
Cieszcie tym daniem swoje podniebienia!
Składniki
300 g ryżu arborio
150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych
2 ząbki czosnku
250 ml cydru jabłkowego
sól i pieprz do smaku
szczypta startej gałki muszkatołowej
2-3 łyżki oliwy z oliwek
parmezan
100-150 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przecięte ząbki czosnku i wsypujemy ryż. Podsmażamy go dosłownie przez minutę, a następnie podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy grzyby już wcześniej lekko podgotowane. Podlewamy cydrem i wodą, w której moczyły i gotowały się grzyby.
Gdy ryż będzie już miękki, do risotto dodajemy startą gałkę muszkatołową, wlewamy śmietankę i ścieramy tyle parmezanu, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas kremową konsystencję.
Mieszamy, gotujemy dosłownie jeszcze chwilkę i wykładamy na talerze, bo grzech nie jeść takiego dania! Wierzch risotto można jeszcze udekorować cienkimi plastrami parmezanu.
Smacznego!
Pysznie Reniu!
Moje smaki.
Amber,
miło mi, że wirtualnie mogę pocieszyć Twoje podniebienie!
Muszę przyznać, że nigdy nie rozważałem użycia cydru w kuchni. Ciekawe rozwiązanie 🙂
Polecam 😉 Będzie efekt 🙂