na słono21.03.20194944
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym
Smacznego
czytaj przepis

Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień.

Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie, którą będziemy podlewać risotto.

Cieszcie tym daniem swoje podniebienia!

Składniki

300 g ryżu arborio

150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych

2 ząbki czosnku

250 ml cydru jabłkowego

sól i pieprz do smaku

szczypta startej gałki muszkatołowej

2-3 łyżki oliwy z oliwek

parmezan

100-150 ml śmietanki kremówki 30%

 

Wykonanie

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przecięte ząbki czosnku i wsypujemy ryż. Podsmażamy go dosłownie przez minutę, a następnie podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy grzyby już wcześniej lekko podgotowane. Podlewamy cydrem i wodą, w której moczyły i gotowały się grzyby.

Gdy ryż będzie już miękki, do risotto dodajemy startą gałkę muszkatołową, wlewamy śmietankę i ścieramy tyle parmezanu, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas kremową konsystencję.

Mieszamy, gotujemy dosłownie jeszcze chwilkę i wykładamy na talerze, bo grzech nie jeść takiego dania! Wierzch risotto można jeszcze udekorować cienkimi plastrami parmezanu.

Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
SZARLOTKA
na słodko
Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną
na słodko
Creme brulee klasyczny
Komentarze

4 responses to “Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym”

  1. Amber says:

    Pysznie Reniu!
    Moje smaki.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Amber,
      miło mi, że wirtualnie mogę pocieszyć Twoje podniebienie!

  2. Bart says:

    Muszę przyznać, że nigdy nie rozważałem użycia cydru w kuchni. Ciekawe rozwiązanie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Polecam 😉 Będzie efekt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.