To moja podpowiedź na przepis na tartę, która z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Jest z rodzaju tych słodkich, ale w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem, osłodzi podniebienia już małym kawałkiem. Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści Wasze podniebienia i Waszych gości.
Składniki
ciasto
1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka
100 g zimnego masła
2,5 łyżki cukru pudru
nadzienie
100 g konfitury z płatków róży
50 g miękkiego masła
wierzch
płatki migdałowe i kokosowe
Wykonanie
- Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min.
- Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach.
- Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
- Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika.
- Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżeczce konfitury różanej. Konfitura jest słodka, więc nie ma potrzeby dodawania do niej większej ilości cukru.
- Schłodzone ciasto smarujemy masą różaną i posypujemy gęsto płatkami migdałowymi i kokosowymi.
- Smacznego!
Leave a Reply