na słodko26.05.20193800
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Smacznego
czytaj przepis

Maj – mój ulubiony miesiąc – kojarzy mi się z bzem i truskawkami, ze świeżości a w przyrodzie, rozkwitem. W tym roku z racji deszczowej aury nasze polskie truskawki nie są zbyt słodkie, ale nie jestem w stanie odmówić ich sobie o tej porze roku. Robię z nich kompoty, koktajle, a także ulubione u nas w domu ciasto drożdżowe. Na weekend jak znalazł. Wyśmienicie smakuje z ciepłym mlekiem i pasuje nie tylko na  niedzielne śniadanie. 

Składniki

zaczyn

50 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki mąki pszennej

250 ml ciepłego mleka

ciasto 

100 g cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu)

2 żółtka

80 g masła

500 g mąki pszennej

500 g świeżych truskawek

kruszonka

2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

  1. W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
  2. W misie miksera miksujemy żółtka z cukrem.
  3. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło.
  4. Do żółtek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h.
  5. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki.
  7. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami.
  8. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki.
  9. Na truskawki przekładamy kruszonkę.
  10. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h.

Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Mus z mango i białej czekolady
na słono
Wytrawne naleśniki z cukinią i kolorowymi paprykami
kulinarne podróże
W obiektywie aparatu i krakowski Green Times Cafe
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.