Maj – mój ulubiony miesiąc – kojarzy mi się z bzem i truskawkami, ze świeżości a w przyrodzie, rozkwitem. W tym roku z racji deszczowej aury nasze polskie truskawki nie są zbyt słodkie, ale nie jestem w stanie odmówić ich sobie o tej porze roku. Robię z nich kompoty, koktajle, a także ulubione u nas w domu ciasto drożdżowe. Na weekend jak znalazł. Wyśmienicie smakuje z ciepłym mlekiem i pasuje nie tylko na niedzielne śniadanie.
Składniki
zaczyn
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
ciasto
100 g cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu)
2 żółtka
80 g masła
500 g mąki pszennej
500 g świeżych truskawek
kruszonka
2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
- W misie miksera miksujemy żółtka z cukrem.
- Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło.
- Do żółtek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h.
- Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki.
- Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami.
- Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki.
- Na truskawki przekładamy kruszonkę.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h.
Smacznego!
Leave a Reply