Odkąd prowadzę własną stronę internetową o charakterze kulinarnym, widzę, jaką popularnością cieszą się przepisy na dania z dodatkiem mięsa mielonego. Dlatego dziś także dorzucam do swojego kulinarnego portfolio przepis na tego typu potrawę. Tym razem lawasz – czyli ormiański typ chlebka, podpłomyka, w którym po zwinięciu lub złożeniu można zamknąć pyszne dodatki. Ja użyłam serka halloumi, świeżej papryki, pomidora, kiszonego ogórka oraz sałaty. Całości dopełniał sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ketchupu.
Co będzie Ci potrzebne?
na 3 lawasze
1 spora łyżka masła
6-8 pieczarek
500 g mięsa mielonego
1/2 żółtej papryki
2 duże pomidory
kilka plastrów sera halloumi
2-3 kiszone ogórki
1 mini puszka kukurydzy
kilka liści zielonej sałaty
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sol, pieprz do smaku
kilka płatków parmezanu
sos: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz
placki chlebowe (lawasz)
Wykonanie
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż lekko, dodaj mięso i przyprawy (gałkę muszkatołową, tymianek i oregano). Duś na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Dorzuć kilka kawałków parmezanu. Wymieszaj do połączenia składników.
W miseczce wymieszaj jogurt z ketchupem, dodaj przyprawy (szczyptę gałki), sól i pieprz. Opcjonalnie można także dodać łyżeczkę majonezu.
Ser halloumi pokrój w plastry i połóż na suchej patelni. Na wolnym ogniu ser przybierze złoty kolor.
Chlebki podgrzej na suchej patelni, aby były ciepłe. Na podgrzanym lawaszu rozsmaruj niewielką ilość sosu, rozłóż mięso mielone, dodaj świeże plastry pomidora, ogórka, kolorowej papryki, dodaj halloumi i zieloną sałatę. Lawasz złóż jak lubisz – w kopertę lub w rulon. To wszystko! Smakuj!
Ten serek halloumi z powodzeniem można zastąpić innym, prawda? 🙂
Jak najbardziej! 🙂