Zatęskniłam za wynalezieniem nowego smaku sernika… Nie chciałam, aby był pełen różnorodnych składników, lecz przeciwnie – zawierał ich jak najmniej, aby móc podkreślić ich walor. Na myśl przyszło mi mocno czekoladowe brownie z solonym karmelem… I wtedy właśnie postanowiłam, że mój nowy smak sernika będzie zawierał w sobie sól. Aby nadać masie smak, doprawiłam ją sporą ilością wanilii, którą następnie posoliłam! I wyszło niebo w gębie! Sernik z soloną wanilią! Sernik jest kremowy, mazisty, bardzo waniliowy. Solą posypałam także ugnieciony już spód z herbatników. Dla przełamania wanilii w twarogu dodałam odrobinę soku ze świeżej cytryny.
Próbujcie!
A czeho potrzebujesz, aby upiec sernik z soloną wanilią?
spód
150 g herbatników
80 g stopionego masła
szczypta soli
masa serowa
800 g tłustego twarogu dwukrotnie mielonego
400 g półtłustego twarogu dwukrotnie mielonego
5 jajek
ziarenka wanilii z całej laski
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
odważna szczypta soli
Wykonanie
spód
Herbatniki zblenduj na “piasek”, dodaj stopione masło i taką masą wylep tortownicę 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Uklep spód i lekko oprósz solą.
masa serowa
Oba rodzaje twarogu zmiel dwukrotnie, przełóż do misy miksera, dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach. W trakcie miksowania dodawaj po całym jajku. Z laski wanilii wydrąż końcówką ostrego noża wszystkie ziarenka, dodaj do miksowanej masy. Teraz czas na sok z cytryny i sól.
Masę serową przełóż na herbatnikowy spód, wyrównaj wierzch, aby nie było na nim pęcherzyków powietrza. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C w opcji pieczenia góra-dół. Piecz w tej temperaturze przez 30 min, a następnie kolejne 30-40min w 170C. Upieczony sernik studź w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu sernik schłodź w lodówce. A następnie smakuj, smakuj, smakuj…
Leave a Reply