na słodko12.12.201919301
Tort czekoladowy z musem z porzeczek
Smacznego
czytaj przepis

Dzisiejszy przepis na tort czekoladowy to moja propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na zbliżające się święta

Składniki

biszkopt

6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem czekoladowy

500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej  czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru

mus porzeczkowy

150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / 

ponadto

1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji

Wykonanie

biszkopt

Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać na pianę na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj po żółtku. teraz czas na mąkę. Delikatnie, partiami przesiewaj mąkę z proszkiem do masy i za pomocą drewnianej łyżki mieszja, aby składniki połączyły się. Gotową masę biszkoptową przełóż do tortownicy (18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 35-40min. Przestudzony biszkopt podziel na 3 krążki.

krem czekoladowy

Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka o grubym dnie i roztop w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a nastepnie partiami łącz z serkiem mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. 

mus porzeczkowy

Mrożone porzeczki zalej wiśniówką lub innym aromatycznym alkoholem i pozostaw do rozmrożenia. Nastepnie odsącz płyn i zostaw go do naponczowania blatów biszkoptowych. Owoce wymieszaj z konfiturą porzeczkową. 

przełożenie tortu

Dolny blat ułóż na paterze, naponczuj kilkoma łyżeczkami mocnej herbaty i kilkoma łyżeczkami alkoholu, w którym moczyły się porzeczki. Wyłóż połowę musu porzeczkowego, rozsmaruj równo po krążku biszkoptowym, posyp delikatnie cynamonem. Teraz wyłóż połowę kremu czekoladowego, przykryj krązkiem biszkoptu, który naponczuj w ten sam sposób, co poprzedni blat. Wyłóż mus, posyp cynamonem i nałóż kolejną partię kremu. Kremu powinno wystarczyć także na pokrycie wierzchu i boków. Gotowy tort włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 1h. Po tym czasie udekoruj swój wypiek. 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie
kulinarne podróże
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny
sałatki
Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą
Komentarze

One response to “Tort czekoladowy z musem z porzeczek”

  1. Spróbuję w domu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.