Dzisiejszy przepis na tort czekoladowy to moja propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na zbliżające się święta
Składniki
biszkopt
6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy
500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru
mus porzeczkowy
150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki /
ponadto
1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji
Wykonanie
biszkopt
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać na pianę na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj po żółtku. teraz czas na mąkę. Delikatnie, partiami przesiewaj mąkę z proszkiem do masy i za pomocą drewnianej łyżki mieszja, aby składniki połączyły się. Gotową masę biszkoptową przełóż do tortownicy (18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 35-40min. Przestudzony biszkopt podziel na 3 krążki.
krem czekoladowy
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka o grubym dnie i roztop w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a nastepnie partiami łącz z serkiem mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową.
mus porzeczkowy
Mrożone porzeczki zalej wiśniówką lub innym aromatycznym alkoholem i pozostaw do rozmrożenia. Nastepnie odsącz płyn i zostaw go do naponczowania blatów biszkoptowych. Owoce wymieszaj z konfiturą porzeczkową.
przełożenie tortu
Dolny blat ułóż na paterze, naponczuj kilkoma łyżeczkami mocnej herbaty i kilkoma łyżeczkami alkoholu, w którym moczyły się porzeczki. Wyłóż połowę musu porzeczkowego, rozsmaruj równo po krążku biszkoptowym, posyp delikatnie cynamonem. Teraz wyłóż połowę kremu czekoladowego, przykryj krązkiem biszkoptu, który naponczuj w ten sam sposób, co poprzedni blat. Wyłóż mus, posyp cynamonem i nałóż kolejną partię kremu. Kremu powinno wystarczyć także na pokrycie wierzchu i boków. Gotowy tort włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 1h. Po tym czasie udekoruj swój wypiek.
Spróbuję w domu 🙂