na słodko12.12.201919301
Tort czekoladowy z musem z porzeczek
Smacznego
czytaj przepis

Dzisiejszy przepis na tort czekoladowy to moja propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na zbliżające się święta

Składniki

biszkopt

6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem czekoladowy

500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej  czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru

mus porzeczkowy

150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / 

ponadto

1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji

Wykonanie

biszkopt

Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać na pianę na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj po żółtku. teraz czas na mąkę. Delikatnie, partiami przesiewaj mąkę z proszkiem do masy i za pomocą drewnianej łyżki mieszja, aby składniki połączyły się. Gotową masę biszkoptową przełóż do tortownicy (18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 35-40min. Przestudzony biszkopt podziel na 3 krążki.

krem czekoladowy

Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka o grubym dnie i roztop w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z ognia, lekko przestudź, a nastepnie partiami łącz z serkiem mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. 

mus porzeczkowy

Mrożone porzeczki zalej wiśniówką lub innym aromatycznym alkoholem i pozostaw do rozmrożenia. Nastepnie odsącz płyn i zostaw go do naponczowania blatów biszkoptowych. Owoce wymieszaj z konfiturą porzeczkową. 

przełożenie tortu

Dolny blat ułóż na paterze, naponczuj kilkoma łyżeczkami mocnej herbaty i kilkoma łyżeczkami alkoholu, w którym moczyły się porzeczki. Wyłóż połowę musu porzeczkowego, rozsmaruj równo po krążku biszkoptowym, posyp delikatnie cynamonem. Teraz wyłóż połowę kremu czekoladowego, przykryj krązkiem biszkoptu, który naponczuj w ten sam sposób, co poprzedni blat. Wyłóż mus, posyp cynamonem i nałóż kolejną partię kremu. Kremu powinno wystarczyć także na pokrycie wierzchu i boków. Gotowy tort włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 1h. Po tym czasie udekoruj swój wypiek. 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Rozwiązanie konkursu sernikowego
na słodko
Koktajl zielony
serniki na zimno
Sernik kokosek na zimno
Komentarze

One response to “Tort czekoladowy z musem z porzeczek”

  1. Spróbuję w domu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.