na słodko06.02.2020100471
Creme brulee z marakują
Smacznego
czytaj przepis

Dziś wyjątkowy deser. Francuski creme brulee. W moim wydaniu z dodatkiem owocu marakui. Sok z niego dodałam do masy kremu, zaś ziarenkowe kuleczki wykorzystałam do ozdoby. Użyłam właśnie marakui, aby przełamać słodycz kremu, bo, jak wiadomo, to deser, który podniebieniu dostarcza prawdziwego miodu…:) Próbujcie i odkrywajcie tę nową nutę!

A co będzie potrzebne do wykonania deseru?

( na 6 porcji)

500 ml śmietanki 30%

1/3 szklanki cukru kryształu

6 żółtek

ziarenka z 1/2 laski wanilii

2 marakuje

truskawki

4 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie

Śmietankę przelewamy do rondelka, dorzucamy wydrążone ziarenka wanilii oraz cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, studzimy krótko. Żółtka ubijamy mikserem, na sam koniec cienką strużką wlewamy śmietankę. Gdy masa jest już połączona dodajemy sok z marakui. Masę kremu przelewamy do kokilek/rameiknów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100C. Pieczemy krem przez 1h. Następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i schładzamy w lodówce. Zimny deser posypujemy z wierzchu cukrem trzcinowym i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika lub zapiekamy w piekarniku na górnej blaszce przez 10min w funkcji grill (160-170), aż cukier utworzy skorupkę. Ozdabiamy połówkami truskawek i ziarenkami marakui. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa krem z kalarepki
na słodko
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą
serniki
Rozmowa w Chillizet “Wszystko o sernikach”
Komentarze

One response to “Creme brulee z marakują”

  1. Kamil says:

    Wyglądają dobrze, chyba zrobię 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.