Uwielbiam lato! Od dziecka wielbię je już od pierwszych ciepłych dni. Słońce to zdecydowanie mój sprzymierzeniec! Dlatego nigdy nie przepadam za momentem, gdy ono po prostu się kończy… Staram się wtedy wracać wspomnieniami do moich letnich chwil, które nieustannie zamykam w moich kadrach. Nakarmcie swoje oczy i Wy!
Od lat uwielbiam Lanckoronę. Przyjeżdżam tutaj zazwyczaj dwa lub trzy razy w roku. To miejsce doładowuje mnie pozytywnie!
Krosno zawsze było i będzie mocno zapisane w moim sercu. To moje miejsce z dzieciństwa, do którego zawsze wracam. Małe, urocze, bliskie memu sercu miejsce.
Na wsi, na wsi…
I moja ukochana Grecja!
Wspaniały czas!
Czas na sernik! Taki prosty, letni, pełen pysznych borówek!
Co jest potrzebne?
spód
100 g ciasteczek kakaowych
6 łyżek roztopionego masła
masa
1,2 kg twarogu półtłustego (800g) i tłustego (400g)
250 g ricotty
3/4 szklanki cukru pudru
8 jajek
2 łyżeczki likieru karmelowego
sok z 1/2 cytryny
nadzienie
200 g świeżych borówek
kilka listków mięty
do dekoracji
2 małe opakowania biszkoptów
5 łyżek dżemu morelowego
garść posiekanych pistacji
otarta skórka z limonki
Wykonanie
Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Na patelni roztapiamy masło. Masę ciasteczkową łączymy z masłem i wylepiamy nią tortownicę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, miksujemy razem z cukrem pudrem, wbijając powoli po jajku. Dodajemy ricottę, likier karmelowy, wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można dodać 2-3 łyżki śmietanki kremówki.
Masę serową przekładamy na schłodzony spód. Połowę borówek wykładamy na wierzch masy, lekko je w nią wciskając.
Piekarnik nastawiamy na 180C w opcji pieczenia góra-dół.
Sernik pieczemy przez pierwsze 15 minut w 180C, a następnie 60 min w 160C.
Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Na schłodzony wierzch wykładamy pozostałe owoce, pistacje dekorujemy listkami mięty i otartą skórką z limonki.
Boki sernika smarujemy dżemem. Biszkoptom odkrawamy końcówki i obkładamy nimi cały sernik. Całość można obwiązać tasiemką, biszkopty będą wtedy lepiej przylegać.
Smacznego!
Leave a Reply