Uwielbiam minimalistyczne wypieki. Im mniej, tym lepiej. Jak w ubiorze. Klasyka zawsze wygra. Tak, jak w tej szarlotce. Delikatne maślane ciasto gwarantuje rozkosze podniebienia, a słodko-kwaskowata nuta duszonych jabłek z uwielbianym przeze mnie cynamonem sprawia, że na pewno to ciasto upiekę raz jeszcze.
To przepis mojej koleżanki. Mała ilość żółtek sprawia, że ciasto jest naprawdę kruche. Z własnego przepisu na szarlotkę dodałam tutaj tylko ocet winny, dla lepszego scalenia się zagniatanego ciasta.
Szarlotka pełniła jakże ważną rolę urodzinowego wypieku dla mojej pociechy. Jako że nie przepada za maślanymi tortami, wybrała swoje ulubione ciasto, po prostu szarlotkę! Bo i z czegoś zwyczajnego można zrobić niezwyczajne!
Co jest potrzebne?
3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
cukier waniliowy lub kilka kropel pasty waniliowej
1 kostka dobrego masła
2,5 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka octu winnego
Wykonanie
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem (3 łyżki cukru kryształu lub według własnego uznania), cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły.
Ciasto
Żółtka zmiksuj z cukrami na puch.
W osobnej misce/naczyniu szerokim posiekaj masło z mąką na taką kruszonkę.Gdy masa żółtkowa jest pulchna, porcjami dodawaj mączną kruszonkę, proszek, ocet i miksuj.
Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3.
Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. Na jabłka wyłóż pianę z białek. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę.
Piecz przez 1h i 15min w 170-180C w opcji grzania góra-dół, od połowy pieczenia przykryj folią aluminiową górę ciasta, aby się nie spiekła.
Szarlotka wyśmienicie smakuje z kleksem bitej śmietany lub oprószona cukrem pudrem.
Leave a Reply