na słodko16.05.201419516
Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką
Smacznego
czytaj przepis
Co można upiec na majowe popołudnie? Biszkopt.
A jak można smacznie urozmaicić biszkopt? Dodając do niego owoce.
Ale takie ciasto piekłam wielokrotnie…
A gdyby tak mały dodatek w postaci niebanalnej kruszonki?
Tak właśnie pomyślałam, stojąc na balkonie i patrząc na doniczkę z przepięknie wybujałą miętą pomarańczową.
I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce i soczyste za sprawą owoców.

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
160ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350g mrożonych owoców (maliny, borówki, wiśnie, porzeczka)
garść listków bazylii
garść listków mięty pomarańczowej
50g masła
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Najpierw dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Następnie dodajemy po żółtku i miksujemy na wolniejszych obrotach, wlewamy olej. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie łączymy składniki mieszając łopatką lub drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy (30×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy mrożone owoce.
Przygotowujemy kruszonkę.Bazylię i miętę drobniutko kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. W naczyniu umieszczamy masło, mąkę, wiórka,cukier oraz zioła. Palcami łączymy składniki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 170C ok.35-40min. do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułIndyk tikka masala z soczewicą i cukinią
na słodko
następny artykułTarteletki rabarbarowe z brązowym cukrem i migdałami
Komentarze

16 odpowiedzi na “Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką”

  1. Piękne, żółciutkie ciasto. Do tego owoce i ta kruszonka… ummmm. Czego chcieć więcej? Pychota 🙂

  2. Ola pisze:

    podoba mi się ten pomysł na kruszonkę!

  3. Marcela pisze:

    mmm… kocham takie puszysce ciasta….

  4. Kasia pisze:

    Bardzo oryginalne smaki, już zapisuję sobie ten przepis 🙂

  5. Ivka pisze:

    Kuszące ciasto!

  6. Olka pisze:

    Chcę kawałeczek :)) ta kruszonka brzmi bardzo oryginalnie…..:)) już od jakiegoś czasu,, chodzi za mną,, taki wypiek na słodko z dodatkiem bazylii…. i bardzo ciekawa jestem smaku….

  7. gin pisze:

    Zupełnie wyjątkowa ta kruszonka, musiała nadać ciastu nowego charakteru 🙂

  8. Aska gotuje pisze:

    Renula ta kruszonka to, niebanalny pomysl, jestem bardzo ciekawa wyprobuje:)

  9. Martha pisze:

    Przepiękne ciasto! ; )
    Świetny kolor!
    Ciekawy pomysł na kruszonkę. *.*

  10. Mniam, wygląda mega apetycznie 😉
    Zapraszam do mnie na domowe lody – prosty przepis 😉
    wenus-lifestyle

  11. Marta pisze:

    kruszonka zapowiada się bardzo ciekawie!

  12. Back Taste pisze:

    Boska kruszonka:) jestem ciekawa, bardzo ciekawa!

  13. Brian Edmunds pisze:

    I have been examinating out many of your articles and i can state pretty nice stuff. I will make sure to bookmark your website.

  14. Brandon Alsop pisze:

    The Earth is physically changing, global warming or global cooling, as the case seems to be, predict an impending restructuring of the planetary weather system, at a devastating impact to all planetary life. What other systems of life can receive and even transmit information through the ZPF. In your opinion, what’s the biggest limitation for content on mobile devices.

  15. Hello there, I found your site by means of Google at the same time as searching for a similar matter, your web site came up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  16. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to trade techniques with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.