zupy07.10.201453314
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym
Smacznego
czytaj przepis

Sycąca, gęsta, rozgrzewająca. Pyszna! Kremowa konsystencja, delikatny posmak imbiru i słodycz dyni sprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam!

Składniki:
1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz
Wykonanie:
Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka,
seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w
180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z
bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy
warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do
smaku. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Arbuzowo-truskawkowa ambrozja
na słodko
Ciasto czekoladowo-kawowe
na słodko
Szarlotka ze śliwkami
Komentarze

14 responses to “Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym”

  1. robiłam już zupę z dyni chyba za wszystkie sposoby, ale z papryką… jeszcze nie 🙂 człowiek uczy się całe życie!

  2. Ola says:

    w tym roku jeszcze nie robiłam, a olbrzymia dynia czeka już na swoje 5 minut:)

  3. W kuchni Uli says:

    Mniam!

  4. Marta says:

    kremy dyniowe to moje ulubione jesienne obiady, a czasem też kolacje 🙂
    najbardziej lubię z curry, ale kocham właściwie wszystkie
    Twoją zupkę zjadłabym z przyjemnością!

    • Marta says:

      polecam posypać krem już na talerzu prażonymi pestkami dyni, bajka po prostu 🙂

  5. Fantastyczny kolor! Ciekawy dodatek papryki i imbiru! 🙂

  6. Pyszne, pyszne są zupy dyniowe. Uwielbiam ich słodycz i kolor. Wszystko można z nimi wyczarować dodając ciekawe składniki, tak jak ty dodałaś paprykę. Pysznie 🙂

  7. Asia W says:

    z dynią można czarować 🙂 I u Ciebie w przepisie się to potwierdza 🙂 super połączenie :)))

  8. AZgotuj! says:

    ja sobie ją wyobrażam delikatną:)

  9. DżemDżus says:

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju dyniowe wariacje zupy. Pycha

  10. jak apetycznie wygląda ta zupka i kolor jaki śliczny

  11. Anika says:

    Uwielbiam takie zupki:)

  12. Diane Clark says:

    Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

  13. Anna Dickens says:

    Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed! Very useful information specially the ultimate section I take care of such info a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thanks and best of luck.

Leave a Reply

Your email address will not be published.