na słono13.01.201540628
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach
Smacznego
czytaj przepis

Ktoś niedawno zapytał mnie, czy w dzieciństwie przejawiałam pewne zainteresowanie gotowaniem. Już miałam odpowiedzieć, że nie, kiedy sobie przypomniałam…
Stara, drewniana kuźnia pradziadka. Metalowa, zardzewiała już puszka po konserwie… Prosiłam dziadka o odrobinę wody ze studni, nalewałam ją do puszki, rwałam trawę, ziele, koniczynę i mieszałam niepotrzebną już babci łyżką, cichutko przy tym śpiewając. Kuźnia kryła w sobie wiele skarbów. Wyciągałam odłożone do lamusa miski, z których nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich “moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości.
A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców.
Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem.
Starej kuźni już nie ma, ale ja w mojej kuchni nadal mieszam, łączę smaki i…cicho śpiewam.
Dziś także coś prostego. 
Ale mówią, że banalne jest najlepsze.
Więc częstujcie się! W porze śniadaniowej lub na kolację.

Składniki:
1 makrela wędzona
1 jajko
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka śmietany 12%
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra
Wykonanie:
Makrelę dzielimy na małe kawałki, usuwamy ości. Kawałki ryby kroimy na
jeszcze drobniejsze. Ugotowane jajko ścieramy na tarce lub kroimy
drobno. Dodajemy majonez, śmietankę i musztardę. Doprawiamy przyprawami,
solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Gotowe!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tartaletki chałwowe z owocami letnimi
na słodko
Tarta morelowo-melonowa
kulinarne podróże
Warszawskie bistro “Charlotte” czyli dobry adres kulinarny
Komentarze

28 responses to “Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach”

  1. Piękne wspomnienia. A pasta pysznie wygląda, na kanapki rewelacja 🙂

  2. Nigdy nie wiadomo co kryją w sobie dziecięce zapędy 🙂
    Podobną pastę często robię i bardzo ją lubię. Robiłam z różnymi dodatkami. Ale w końcu znalazłam swój smak i dodaję drobno pokrojonego ogórka konserwowego i małą cebulkę 🙂

  3. Ola says:

    pamiętam jak mama robiła 🙂

  4. Kasia says:

    O, taka pastę muszę zrobić, bo już mi się znudziły wędliny 🙂
    Słodkie masz wspomnienia, ja też podobnie się bawiłam, ale nie wyrosła ze mnie tak dobra kucharka, jak Ty :))

  5. Natalia K says:

    Jak ja lubię takie pasty na chlebek:)
    Wyglada bardzo smacznie:)
    słoneczne uściski kochana

  6. Karmel says:

    Kochana, u Ciebie jak zwykle smacznie 🙂

  7. Monika says:

    już wiem, co dzisiaj na kolację;)

  8. Takie pasty są genialne.Z rybą wychodzą najsmaczniejsze.Pozdrawiam

  9. Już jako dziecko wiedziałaś co w życiu ważne 😉
    Pasta pierwsza klasa!

  10. Bo są takie niecodzienne 😉

  11. monika jall says:

    Bardzo tutaj przyjemnie i pysznie. Od sernika oczu oderwac nie moglam, choc ja za slodkim tak mnie 🙂

  12. Amber says:

    Ja też kiedyś tak gotowałam z piasku i zielska…
    A Twoją pastę można jeść o każdej porze dnia!

    • Takie początki zapowiadają czasem fantastyczną przygodę! Nie podejrzewałam jednak, że w przyszłości zabawa z dzieciństwa stanie się pasją w dorosłości!

  13. Pasta zrobiona w domu jest pyszna, przynajmniej wiemy co jemy. Do tego świeże pieczywo i place lizać.

  14. Along with the whole thing that seems to be developing within this particular area, a significant percentage of opinions are actually relatively radical. Nevertheless, I appologize, because I do not subscribe to your entire suggestion, all be it stimulating none the less. It looks to everyone that your opinions are not entirely validated and in simple fact you are generally your self not thoroughly convinced of your assertion. In any case I did appreciate reading it.

  15. Carol Hart says:

    Some of their most blatant displays of Nintendo hatred. Do independent research on any suggested service, and stick to well known operators. , throughout sets to add interest and uniqueness to their mixes.

  16. Clinically speaking menopause pertains to the cessation of menstruation for Twelve months or longer. Perimenopause, typically known as climacteric, may be the amount of time prior to cessation of menstruation if your almost all symptoms occur. This transition commonly begins between the ages of forty and second 55 and are two to seven years. This isn’t unknown

  17. I was looking at some of your articles on this web site and I believe this internet website is truly instructive! Maintain on posting .

Leave a Reply

Your email address will not be published.