na słodko13.07.201628625
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kilka słów o powstającej książce
Smacznego
czytaj przepis

Lipiec to dla mnie czas wolny od pracy zawodowej.
Poranki zaczynam więc teraz później, choć próbuję swojej samomotywacji do tego, by jednak zaczynać dzień wcześniej.
Pracuję
nad swoją książką, piekę mnóstwo serników, poprawiam, modyfikuję,
ulepszam swoje przepisy. W książce znajdą się przepisy nie tylko na
słodkie serniki, ale także na wytrawne pozycje serowe. Około południa,
co zbiega się z drzemką mojej córy, zabieram się za pieczenie sernika.I
tym samym powstaje wtedy kolejna strona mojej książki…
Zdjęcia
ciasta realizuję zawsze tego samego dnia. I tu jest najciekawiej. Zdarza
się, że mojej pracy ktoś się przygląda, czasem mam kilku widzów, którzy
obserwują moje poczynania i to, jak poprawiam, przestawiam, przesuwam,
aby efekt końcowy był zadowalający. Czasem jestem w stanie wyjąć
wszystkie talerzyki, całą zastawę stołową z kredensu mojej mamy, aby
uzyskać to, co zaplanowałam do mojego sernikowego projektu. Jeśli zaś
sernik piekę wieczorem, do zdjęć zrywam się wcześnie rano. Przepisy
piszę, gdy w domu panuje już nocna cisza. Wtedy to rozszyfrowuję z
pokreślonych notatek wprowadzone zmiany i piszę już ten właściwy
przepis. Tworzeniu moich osobistych, krótkich rozdziałów zawsze
towarzyszy moja ulubiona muzyka. To taki mój twórczy czas. 
I proszę, nie puszczajcie kciuków!
A na blogu zostawiam letnie ciasto drożdżowe.
Słońca życzę!

Składniki:

zaczyn
20g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
 1/2 szkl ciepłego mleka
 1/2 szkl mąki
 1/2 łyżeczki cukru
 
ciasto
1/2 szkl mleka
 1/2 szkl cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 szczypta soli
 50g roztopionego masła
 2 jajka
 2 i 3/4 szkl mąki
pszennej
100g malin
 200g jagód
 garść borówek amerykańskich

Wykonanie:
zaczyn:
w naczyniu umieścić drożdże, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki,
dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia
 
ciasto:
w misie umieścić wszystkie składniki na ciasto, dodać zaczyn, wyrobić
ciasto mikserem z końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne,
misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło
objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do
pieczenia, wyłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego  do 180C piekarnika. Piec do „suchego
patyczka” ok. 45-50min.
Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułTartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką
na słono
następny artykułGnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem
Komentarze

25 odpowiedzi na “Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kilka słów o powstającej książce”

  1. Madlene P pisze:

    Ja również życzę wytrwałości w pisaniu i mnóstwo inspiracji oraz pasji w realizacji przepisów 🙂

  2. Monika pisze:

    Ani myślę puszczać kciuków – ciągle Ci kibicuję:))

  3. Natalia K pisze:

    Trzymam kciuki. Wszystko idzie w dobrym kierunku i będzie to na pewno PRZEPYSZNA książka.
    A ciastem się czestuję.
    uściski wielkie:)

  4. Niech spełnią się Twoje marzenia. Mam nadzieję, że moje kciuki coś pomogą. Powodzenia 🙂

  5. Reniu, naprawdę nie mogę się doczekać Twojej książki! Nie dość, że chętnie ją zrecenzuję, to jeszcze z największą przyjemnością będę z niej korzystać w kuchni! Trzymam kciuki za powodzenie całego przedsięwzięcia!

  6. Kasia pisze:

    Ja na pewno kciuków nie puszczam i grzecznie czekam na Twoją książkę :)) I wiesz, zazdroszczę Ci tej pracy nad nią bardzo! Ja nie mam o czym pisać, a jednak własna książka to bardzo dużo. Buziaki! 🙂

    • Kasiu, nie zgodzę się, że nie miałabyś o czym pisać. Ty? Taka bystra obserwatorka rzeczywistości, która dostrzega piękne szczegóły, których ktoś inny nawet nie zauważa…Za kciuków trzymanie bardzo, bardzo dziękuję! ;)Uściski!

  7. o rety rety, poproszę kawałek 😀

  8. Donia pisze:

    Ja również trzymam mocno kciuki i życzę wytrwałości w Twoich planach!!!Ciasto przepyszne!!! Serdecznie pozdrawiam:))

  9. gin pisze:

    Jako wielka amatorka serników, nie mogę się Twojej książki doczekać 🙂 I kciuki trzymam mocno 🙂
    A letnie ciasto drożdżowe prezentuje się znakomicie 🙂

  10. Koniecznie daj mi znać kiedy książkę będzie można kupić 🙂 Wówczas przyjadę po autograf i na serniczek 🙂

    • Renata Czelny-Kawa pisze:

      Kasiu,oczywiście,że dam znać! Informacja będzie na pewno na stronie Raju i fanpage’u 🙂 ; autograf i sernik gwarantowany! 😉

  11. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

  12. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

  13. celine bags Hello! I’ve been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent job!

  14. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

  15. Every weekend i used to pay a visit this web page, for the reason that i want enjoyment, as this this website conations actually pleasant funny material too.

  16. Peter Bell pisze:

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.