na słono13.11.2016110513
Chleb graham
Smacznego
czytaj przepis

dsc_1727

dsc_1694

dsc_1696

To mój pierwszy chleb graham. Z miodem i siemieniem lnianym. Jest przepyszny! Miękki, wilgotny, o równomiernej strukturze. Upiekłam go ze swojego zakwasu żytniego, na który przepis znajdziecie tutaj. 

Często słyszę: „Ty jeszcze masz czas na pieczenie chleba? Jak ty to robisz?” Zawsze wtedy odpowiadam, że robię to w moim tzw. „międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy. Bo ci, którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: „To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym zapachu roznoszącym się w domu w trakcie pieczenia, bo to już wiecie. Po prostu go upieczcie!

dsc_1697 dsc_1700 dsc_1702

 

dsc_1703 dsc_1711

Jeśli Wasza przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie dopireo się zaczyna, spróbujcie dodać do niego 1 łyżeczkę (płaską) suchych drożdży.

dsc_1718 dsc_1719 dsc_1720 dsc_1726 dsc_1732

 

Składniki

200g zakwasu żytniego

400g mąki graham typ 1850

100g mąki żytniej typ 720

400ml wody

1 łyżka oleju

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka siemienia lnianego

1 łyżeczka miodu

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokiej misie miksera. Woda powinna mieć temperaturę pokojową.
  2. Za pomocą końcówki – haka wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
  3. Ciasto przekładamy do formy (24cmx12cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4-5h, aby chleb wyrósł.
  5. Pieczemy w 200C przez ok. 45-50 minut.
  6. Uwaga! Nie wkładamy niewyrośniętego ciasta do piekarnika. Jeżeli jeszcze nie masz doświadczenia w pieczeniu chleba na zakwasie, możesz dodać do w/w składników 1 płaską łyżeczkę suchych drożdży.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik pomarańczowy-czekoladowy
na słodko
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą
na słodko
Tarta czekoladowa z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym
Komentarze

13 odpowiedzi na “Chleb graham”

  1. mlodakk pisze:

    Jaki fajny chlebek, bardzo lubię ciemne pieczywo a jeszcze taki upieczony przez siebie bezcenne

  2. rabarbarowo pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie! Podziwiam! Ja nie mam talentu do wypiekania chleba, ale może kiedyś… 🙂

  3. Chleb wygląda idealnie ! Jak z piekarni. Wyrośnięty, napowietrzony i kształtny. Cudo 🙂

  4. Magdalena pisze:

    wygląda wspaniale:)

  5. napiecyku pisze:

    Piękny chlebuś i zdjęcia, ja się obraziłam na mój zakwas, ostatnio nie wiem czemu pleśnieje 🙁

  6. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

  7. Emma Morrison pisze:

    Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really great posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Cheers!

  8. Yvonne Nash pisze:

    I favored your idea there, I tell you blogs are so helpful sometimes like looking into people’s private life’s and work.At times this world has too much information to grasp. Every new comment wonderful in its own right.

  9. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that „perfect balance” between usability and appearance. I must say you have done a awesome job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Chrome. Excellent Blog!

  10. Colin Berry pisze:

    He is doing everything he can to make the game safer. Everything becomes much easier once you know the basics. For example, if a player is head on with a lineman then he needs to block him.

  11. Paul Lee pisze:

    He is doing everything he can to make the game safer. Everything becomes much easier once you know the basics. For example, if a player is head on with a lineman then he needs to block him.

  12. Ewa pisze:

    Czy moźna mąkę graham zastąpić okresową.

    • Renata Czelny - Kawa pisze:

      Ewo, czy chodziło Ci o mąkę orkiszową?
      Możesz, jasne! Jeśli to orkiszowa jasna np typ 700, to można zmniejszyć ilość wody do 350ml, a jeśli orkiszowa razowa, to zostaw jak w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.