na słono06.08.20171541
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy
Smacznego
czytaj przepis

Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę. Próbujcie – prostota zawsze się sprawdza!

Składniki (na 2 małe foremki)

2 puszki ciecierzycy

1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

3 duże marchewki

2 ząbki czosnku

2 jajka

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka soli himalajskiej

pieprz kolorowy do smaku

duża szczypta suszonego tymianku

2-3 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie

  1. Soczwicę przepłukać na sicie.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć soczewicę oraz pokrojoną drobno marchewkę, delikatnie podsmażyć, podlać wodą i dusić kilka minut.
  3. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do blendera. Zmiksować / zblendować na gładką masę. Przełożyć do dużej misy.
  4. Teraz czas na zblendowanie soczewicy z marchewką. Masę soczewicową połączyć z masą z ciecierzycy, dodać jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, imbir, kolendrę, tymianek oraz sól i pieprz.
  5. Masę przełożyć do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja użyłam tych mniejszych, takich jak na zdjęciu.
  6. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C.
  7. Piec w tej temperaturze przez ok. 60 – 70 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzać stan pasztetu za pomocą patyczka.
  8. Pasztet kroić po całkowitym wystudzeniu.
  9. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
podróże
poprzedni artykułParyskie wakacje
na słodko
następny artykułCiasteczka lawendowe
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy”

  1. mlodakk napisał(a):

    Ale mnie tutaj dawno nie było. Pasztet musi być pyszny bardzo lubie takie inne dodatki do kanapek:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.