na słono06.08.201726271
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy
Smacznego
czytaj przepis

Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę. Próbujcie – prostota zawsze się sprawdza!

Składniki (na 2 małe foremki)

2 puszki ciecierzycy

1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

3 duże marchewki

2 ząbki czosnku

2 jajka

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka soli himalajskiej

pieprz kolorowy do smaku

duża szczypta suszonego tymianku

2-3 łyżeczki oliwy z oliwek

Wykonanie

  1. Soczwicę przepłukać na sicie.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, przełożyć soczewicę oraz pokrojoną drobno marchewkę, delikatnie podsmażyć, podlać wodą i dusić kilka minut.
  3. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do blendera. Zmiksować / zblendować na gładką masę. Przełożyć do dużej misy.
  4. Teraz czas na zblendowanie soczewicy z marchewką. Masę soczewicową połączyć z masą z ciecierzycy, dodać jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, imbir, kolendrę, tymianek oraz sól i pieprz.
  5. Masę przełożyć do podłużnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja użyłam tych mniejszych, takich jak na zdjęciu.
  6. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C.
  7. Piec w tej temperaturze przez ok. 60 – 70 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzać stan pasztetu za pomocą patyczka.
  8. Pasztet kroić po całkowitym wystudzeniu.
  9. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową
na słodko
Letnie prosecco z musem z brzoskwiń i marakują oraz kilka słów o wyborze eleganckich kieliszków
na słodko
Ciasto orzechowo – imbirowe
Komentarze

One response to “Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy”

  1. mlodakk says:

    Ale mnie tutaj dawno nie było. Pasztet musi być pyszny bardzo lubie takie inne dodatki do kanapek:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.