na słono14.12.20176673
Wigilijne śledzie z żurawiną i cynamonem
Smacznego
czytaj przepis

Przyznaję, że w mojej rodzinie nie ma tradycji wigilijnego śledzika. Od zawsze na naszym stole w dniu tej wyjątkowej kolacji gościł smażony karp, ale ze śledzikiem jakoś nam nie było po drodze. Jako że bardzo lubię ten rodzaj przystawek, pomyślałam sobie, że jeśli skoro nie w tym, to może w następnym roku, gdy to tym razem ja będę przygotowywać wigilię i gościć u siebie rodzinę, podejmę zaproszonych smacznym śledzikiem. Tak mi się marzy…

Zwykłe płaty śledziowe w oleju wykorzystałam do przygotowanie przekąski na świąteczną nutę. Dodatek żurawiny, cynamonu i gałki muszkatołowej nadał przepyszny smak tej wdzięcznej rybce. Przepis pochodzi z mojej drugiej książki, która jest już skończona i czeka na swój czas.

Co nam będzie potrzebne?

Składniki (dla 2-3 porcje)

4 -5 płatów śledziowych w oleju

2 łyżki suszonej żurawiny

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki octu winnego

1 listek laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

½ poszatkowanej cebuli (opcjonalnie)

 

Wykonanie

W słoiku umieszczamy pokrojone na kawałki śledzie w oleju. Zasypujemy poszatkowana cebulą, cynamonem i żurawiną. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy ocet. Całość delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy odrobina oleju, aby zawartość była całkowicie pokryta zalewą. Schładzamy w lodówce.

Udostępnij artykuł
serniki pieczone
poprzedni artykułSernik miodowy świąteczny i coś mojego pióra - "Przedświąteczny dzień"
na słono
następny artykułPierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą
Komentarze

3 odpowiedzi na “Wigilijne śledzie z żurawiną i cynamonem”

  1. Ania napisał(a):

    Bardzo apetyczne śledziki 🙂 Takie lubię 🙂

  2. Kuchnia MagdaLeny napisał(a):

    Śledzie to obowiązkowa pozycja na święta 🙂 Twoje muszą być pyszne 🙂

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Właśnie jakoś tak u nas to nieobowiązkowo…A ja chciałabym to zmienić, stąd mój przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.