na słodko23.12.20171400
Piernik z suszonymi śliwkami
Smacznego
czytaj przepis

To już ostatni świąteczny wpis w tym roku. Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie!

Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami!

Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia!

Renata

Co nam będzie potrzebne?

Składniki

150 g suszonych śliwek

120 g miodu

50 g masła

3 łyżeczki przyprawy do piernika

3 jajka

100 g cukru brązowego

2 łyżeczki sody

300 g mąki pszennej

1/4 szklanki mleka

wierzch

1 łyżka masła

2 łyżki kakao

2 łyżeczki cukru brązowego

posiekane orzechy nerkowca

Wykonanie

  1. Śliwki kroimy na połówki, przekładamy do miseczki, zalewamy rumem lub wódką.
  2. W rondelku podgrzewamy masło, miód i przyprawę do piernika.
  3. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy brązowy cukier. Miksujemy na puszystą masę.
  4. Masę miodowo – korzenną wlewamy do masy jajecznej. Miksujemy na wolnych obrotach.
  5. Dodajemy połowę porcji mąki oraz sodę. Ponownie miksujemy.
  6. Po krótkim połączeniu się składników wlewamy mleko i dodajemy resztę mąki. Miksujemy na wolnych obrotach.
  7. Śliwki odsączamy z alkoholu, obtaczamyw mące i przekładamy do masy, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  8. Masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy w 180C przez ok. 60 min.
  10. Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku, ciepłą polewą polewamy wystudzony piernik.
  11. Siekamy orzechy nerkowca, dowolnie dekorujemy nimi wierzch.
  12. Smacznego!

/przepis podejrzany na stronie malacukierenka.pl/

Udostępnij artykuł
kulinarne podróże
poprzedni artykułSernikowe przedpołudnie w Krośnie z moją książką
inne
następny artykułFotografia - lubię ją coraz bardziej...
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.