na słono16.01.20189257
Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad
Smacznego
czytaj przepis

Kuchnia mojej mamy – mała, w kształcie litery L. To tu przygotowujemy posiłki, to tu rozkładamy na stole kolorowanki, to tutaj odbywa się nauka pisania pierwszych liter, to właśnie w tym pomieszczeniu moja córka poznaje tajniki babcinej kuchni. Przysuwa do lady krzesło, wdrapuje się na nie i melduje gotowość wbijania jajka, aby samodzielnie przygotować lane kluseczki do nieśmiertelnej pomidorówki. To tu późno po północy przy kolejnej filiżance herbaty odbywają się nasze rozmowy, to tu jest serce domu.

W niedzielę mama przygotowuje dla nas pyszny, prosty obiad. Kotlety mielone. Wszyscy je lubimy. Kojarzą mi się z kuchnią babci w zestawie z ziemniaczkami puree i buraczkami. Taki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie?

Składniki na 5-6 sztuk

400g karkówki

1 bułka czerstwa

1 jajko

1/4 większej cebuli

sól, pieprz do smaku

bułka tarta

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie

  1. Bułkę moczymy w wodzie.
  2. Mięso razem z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone przekładamy do głębszego naczynia.
  3. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiamy do połączenia się składników.
  4. Nabieramy porcję masy mięsnej, formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  5. Podajemy prosto z patelni.
  6. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem.
  7. Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
serniki pieczone
poprzedni artykułWegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca
na słodko
następny artykułNajlepsze bułeczki z serem i fragment mojej książki "Niebo nad lasem"
Komentarze

7 odpowiedzi na “Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad”

  1. Anonim napisał(a):

    Ale pychoooota!!! 🙂

  2. Jerzy napisał(a):

    Ja robię mielone ze zmieszanych 3 rodzajów mięs: wieprzowe, wołowe i drobiowe w równych proporcjach, natomiast bułkę moczę w mleku. reszta już, jak w Pani przepisie

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Też tak można 🙂
      Natomiast nie każdy bułkę mleczną dodaje do mięsa, to juz wg uznania 🙂
      Pozdrawiam!

  3. Jasix napisał(a):

    Oj pamiętam te kotlety z ogórkiem kiszonym jedzone jako 2 obiad po tym mojej mamy. 🙂

  4. mlodakk napisał(a):

    Mała pomocnica:) Takie kotleciki są bardzo pyszne na obiadek:)I obowiązkowo ogórek kiszony

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.