zupy05.03.20186692
Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem
Smacznego
czytaj przepis

Optymistyczny kolor tej zupy zachęci wielu do jej przygotowania, a jej smak z pewnością też nie zawiedzie. Gęsta, kremowa i niezwykle smaczna zupa bedzie idealna na przedwiośniu, które często lubi zaskakiwać nas zimnem. Jednak barwa przywiedzie już pierwiastek nowej, świeższej pory roku.

Smakujcie!

Składniki

500 g -600 g  marchwi

2 korzenie pietruszki

kawałek selera

szyjka indycza

1/2 łyżeczki kolendry

2 łyżeczki świeżego tartego imbiru

szczypta curry

1 szklanka mleczka kokosowego

1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

parmezan tarty

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. W garnku umieść szyjkę indyczą, obrane korzenie pietruszki oraz seler. Zalej wodą (1,5l)  i gotuj.
  2. Marchew obierz, podziel na części, np. grubsze słupki, wyłóż na papier do pieczenia i umieść na blasze. Posyp solą o polej delikatnie oliwą. Blachę umieść w rozgrzanym do 200C piekarniku i piecz przez ok. 40 min.
  3. Upieczoną marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso.
  4. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania.
  5. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem.
  6. Życzę Ci smacznego!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułCiasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta
serniki na zimno
następny artykułMigdałowy sernik na zimno a'la tiramisu
Komentarze

2 odpowiedzi na “Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem”

  1. Paolineee napisał(a):

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂 chyba się skuszę i tą zupę zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.