na słodko14.03.20183394
Tarta różana
Smacznego
czytaj przepis

Ta tarta to swego rodzaju ewenement. Ewenement,  dlatego że stała się inspiracją dla mnie samej… Kiedy w słoneczny, niedzielny poranek dekorowałam ją płatkami róż, na myśl przyszła mi kobieta – delikatna, rozświetlona swoim blaskiem, piękna niczym właśnie kwiat róży. I tak oto zrodził sie w mojej głowie pomysł na kobiece zdjęcia oddające wrażliwość i delikatność, a motywem towarzyszącym byłaby…właśnie róża! Ale o tym…za jakiś czas!

Składniki

ciasto

1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka

100 g zimnego masła

2,5 łyżki cukru pudru

masa różana

2 duże jajka

200 g śmietanki 36%

100 g cukru pudru

4 łyżki wody różanej

ziarenka  z 1/3 laski wanilii

wierzch

wiórki kokosowe

płatki róż do dekoracji

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min.
  2. Składniki na masę różaną umieszcamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach.
  3. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
  4. Forme wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.
  5. Na podpieczoną tartę wylewamy masę różaną. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika.
  6. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika.
  7. Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania.
  8. Smacznego!

Tartę można z powodzeniem wykorzystać na Wielkanoc i udekorować jak mazurka.

Udostępnij artykuł
serniki na zimno
poprzedni artykułMigdałowy sernik na zimno a'la tiramisu
na słono
następny artykułWielkanocna przystawka śledziowa - serniczek z ciecierzycy ze śledzikiem, świeżym ogórkiem i limonką
Komentarze

4 odpowiedzi na “Tarta różana”

  1. Kulinarne Wyskoki napisał(a):

    Cudownie wiosenna propozycja! Patrzenie na tę tartę w tak ładnej scenerii wprowadza mnie w błogi stan 😉

  2. katarzynagrzebyk napisał(a):

    Chce się ją i jeść, i podziwiać;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.