na słono05.04.201814242
Kotlety jajeczne z bazylią
Smacznego
czytaj przepis

Kwietniowe dni nastrajają jakoś bardziej optymistycznie. Słońce, którego tak nam brakowało w zimie zaczyna coraz mocniej i dłużej cieszyć nasze oczy i spragnioną go skórę. Zakładamy okulary słoneczne i wystawiamy twarz do słońca. Wiosna. Rodzi się coś nowego. Świeżego. A może też coś nowego kiełkuje w nas? Jakiś pomysł? Chęć zmiany czegoś? Też tak macie?

Wraz z nadejściem wiosennego czasu zmiany pojawiają się w naszym codziennym menu. Więcej zieleniny, lżejsze potrawy na poczet tych bogatszych w tłuszcz, który magazynowaliśmy sobie przez zimę. Dlatego dziś podaję Wam przepis na szybki dodatek do obiadu na każdy dzień, czy ten zwykły w tygodniu, czy bardziej uroczysty w weekend. Kotelty jajeczne z bazylią, czyli prostota z nutką aromatycznej bazylii. Oczywiście, zachęcam do dodania świeżych ziół. 

Składniki na 7 sztuk

5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)

1 mała czerstwa bułka

2 łyżeczki suszonej bazylii (lub garść listków świeżej)

sól, pieprz do smaku

szczypta wędzonej papryki

bułka tarta do panierowania

olej kokosowy do smażenia

Wykonanie

  1. Jajka gotujemy na twardo (4szt.)
  2. Bułkę moczymy w wodzie przez ok. 30 min, nastepnie odsączamy z płynu.
  3. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, przekładamy do blendera razem z odsączoną bułką, wbijamy surowe jajko, dodajemy bazylię, paprykę, sól i pieprz. Całość blendujemy.
  4. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski.
  5. Nabieramy masę i w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. 
  7. Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
  8. Smacznego!

Udostępnij artykuł
serniki pieczone
poprzedni artykułSernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi
kulinarne podróże
następny artykułHiszpańskie kadry z "Wyspy Wiatrów"
Komentarze

2 odpowiedzi na “Kotlety jajeczne z bazylią”

  1. Ania napisał(a):

    To smak mojego dzieciństwa… Baaaaardzo je lubię, a nie jadłam wieki! Chyba nabrałam ochotę na przypomnienie sobie smaku tych kotlecików! Dziękuję! 🙂

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Aniu!
      To nic tylko je robić! Zwłaszcza, że sa niezwykle proste, jak sama widzisz po przepisie 🙂
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.