zapiekanki18.04.201814521
Zapiekanka grecka
Smacznego
czytaj przepis

Wszyscy lubimy zapiekanki. Są szybkie, smaczne i zazwyczaj łatwe do przygotowania. Wystarczą dobre, ulubione składniki i po pewnym czasie możemy delektować się pysznym smakiem zapieczonego dania. Grecka kuchnia to prosta kuchnia. Nie ma w niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. 

W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja ulubiona cukinia. W połączeniu z aromatycznymi ziołami i kozim serem całość smakuje wybornie.

A co nam będzie potrzebne?

Składniki na 2 foremki

500-600g mięsa wieprzowego (użyłam łopatki)

2 kolorowe papryki

1 cukinia

3 marchewki

100g sera koziego

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego estragonu

1 łyżeczka suszonego oregano

oliwa z oliwek

świeża natka pietruszki

sól, pieprz kolorowy do smaku

Wykonanie

  1.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, przekładamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10min.
  2.   Paprykę kroimy na kawałki, obraną marchewkę i cukinię na plasterki.
  3.  Na drugiej patelni również rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią papryke i marchewkę. Podsmażamy ok. 10-15 min, na sam koniec dorzucamy plasterki cukinii i smażymy jeszcze chwilę do zrumienienia się warzyw.
  4.  Podsmażone warzywa łączymy z podsmażonym mięsem. Delikatnie mieszamy całość.
  5. Farsz przekładamy do foremek do zapiekania lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 30-40 min w 180C. Na kwadrans przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy kawałki sera koziego.
  6.  Zapiekankę podajemy na ciepło.
  7.  Smacznego!

Udostępnij artykuł
serniki na zimno
poprzedni artykułSernik kokosek na zimno
na słono
następny artykułPapardelle primavera
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Zapiekanka grecka”

  1. Agata napisał(a):

    wygląda rewelacyjnie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.