na słono05.08.20181121
Kaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą
Smacznego
czytaj przepis

Bardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu.

A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje)

Składniki

1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową

1/2 szklanki makaronu vermicelli

1/2 szklanki czarnej soczewicy

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta oregano

szczypta suszonego rozmarynu

sól, pieprz

kawałek koziego sera

listki świeżej bazylii

pomidorki koktajlowe

pesto kurkowe

50-80g świeżych kurek

5-6 suszonych pomidorów w oleju

sól, pieprz

Wykonanie

1. Do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kaszę i soczewicę. Podsmażamy lekko i podlewamy wodą. Rondel przykrywamy  pokrywką i dusimy do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W trakcie gotowania dosypujemy przyprawy, aby kasza stała się aromatyczna w smaku.

2. Kurki oczyszczamy, myjemy i wrzucamy do gotującej się wody lekko osolonej. Ugotowane kurki odcedzamy i razem z pomidorami przekładamy do blendera. Ja dodałam także trochę zalewy( na bazie oleju)  z pomidorków. Całość blendujemy na gładkie pesto. Nie trzeba już solić, gdyż pomidorki są słone. 

3. Ciepłą kaszę łączymy z pesto.

4. Danie wykładamy do misek, na wierzch kruszymy kozi serek, dodajemy gałązki bazylii i pomidorki do dekoracji.

5. Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułDomowe lody jagodowe
inne
następny artykuł"Lato herbatą pachnące" - japońska herbata zielona z prażonym ryżem
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Kaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą”

  1. Wspaniałe i niezwykle smakowite połączenie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.