na słodko09.01.20175811
Sok z jabłka, selera, grejpfruta i młodego jęczmienia
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2689

dsc_2691

Dziś przepis na szklanę witaminowej bomby! O dobroczynnych właściwościach świeżych soków wyciskanych wspominać już nie muszę. Ostatnimi laty zrobiły naprawdę wielką karierę. Przedstawiam Wam połączenie świeżego jabłka, selera naciowego, grejpfruta oraz młodego jęczmienia. O zaletach tego ostatniego wspomnę tylko ogólnie, ale i to wystarczy, aby przekonać Was, że naprawde warto pokusić sie o przygotowanie takiego soku.

Zielony jęczmień to przede wszystkim naturalne żródło wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Wzmacnia nasz układ krążenia, zwalcza anemię i podnosi hemoglobinę. Zawiera wszelkie potrzebne naszemu organizmowi aminokwasy oraz cenny kwas foliowy. Mlody jęczmień jest także odpowiedzialny za odkwaszanie organizmu, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dodatkowo wspomaga regeneracje komórek, dotlenia krew i działa detoksykująco. Ma zbawienny wpływ także na nasze samopoczucie – dzięki spożywaniu soków z dodatkiem zielonego jęczmienia mamy więcej energii, lepszą koncentrację i nasze nerwy są …uspokojone 🙂

Pijmy więc go na zdrowie!

 

dsc_2693 dsc_2422

Mojemu dziecku podaję zazwyczaj świeżo wyciśnięty sok z 1/2 łyżeczki zielonego jęczmienia. W okresie słabszej odporności, choroby lub w przypadku gorszych wyników badań naturalnie regeneruje i wzmacnia mały organizm. 🙂 Aby nie czuć było smaku jęczmienia, dodaję 2 łyżeczki soku z malin.

dsc_2695

 

Składniki: (na 2 porcje)

3 jabłka

3 – 4 łodygi selera naciowego

1 grejpfrut

1,5 łyżeczki proszku młodego jęczmienia

Wykonanie

  1. Owoce myjemy, pozbawiamy skórki, selera kroimy na kawałki.
  2. Owoce umieszczamy w wyciskarce do soków, przygotowujemy sok.
  3. Do wysokiej szklanki wsypujemy proszek zielonego jęczmienia, zalewamy świeżo wyciśnietym sokiem i całość mieszamy. Sok zabarwi się całkiem na zielono.
  4. Sok pijemy zaraz po przygotowaniu.
  5. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Deser morelowo – truskawkowy
serniki pieczone
Sernik cappuccino z musem dyniowym i nasza codzienność
kulinarne podróże
Sernikowe przedpołudnie w Krośnie z moją książką
Komentarze

One response to “Sok z jabłka, selera, grejpfruta i młodego jęczmienia”

  1. mlodakk says:

    Bardzo lubię taki zastrzyk zdrówka ja też wczoraj piłam taką zieloną bombę witaminową mama akurat robiła:) Widać że dzieciątku smakuje

Leave a Reply

Your email address will not be published.