na słodko16.08.20184090
Letnie prosecco z musem z brzoskwiń i marakują oraz kilka słów o wyborze eleganckich kieliszków
Smacznego
czytaj przepis

Dostaliśmy je w prezencie ślubnym. Komplet pięknych, dużych kieliszków. Przez kilka dobrych lat stały zupełnie nieużywane. W końcu postanowiłam z nich korzystać. Wyjęłam je z serwantki i zaczęłam używać. Przygotowywałam w nich alkoholowe koktajle, podawałam wino lub serwowałam szybkie desery czy słodkie galaretki, które fantazyjnie prezentowały się w pękatych kielichach. Pierwszy stłukł się jeszcze tego samego wieczoru podczas wycierania. Szkło okazało się tak kruche, że mimo delikatnego użycia, kieliszek zniszczył się. Wkrótce zbił się następny. Szkło okazało się za delikatne. To nauczyło mnie baczniejszego zwracania uwagi na rodzaj wybieranych kieliszków. Teraz stawiam na grubsze szkło, bardziej odporne na zniszczenie.

Obecnie stoję przed zakupem kompletu kieliszków do czerwonego wina oraz eleganckich kieliszków do szampana. Spośród różnych propozycji w internecie moją uwagę przykuły artykuły do wyposażenia domu na stronie BOKONO.pl  Oferta sklepu tym bardziej przypadła mi do gustu, ponieważ znalazłam w niej produkty krośnieńskiej fabryki szkła, która jest mi bliska, gdyż nie raz i nie dwa miałam w swoim domu jej szklane wyroby. Wybór kieliszków jest spory, a każdy komplet czymś ujmuje. Klasyczne, niebanalne, eleganckie!  Jeżeli chodzi o kieliszki „szampanki”, to ich kształt jest zazwyczaj obły i podłużny na wysokiej, smukłej nóżce lub przeciwnie – kielich jest szeroki i płytki. Osobiście wybieram te wysokie, gdyż uważam, że ładniej wyglądają na stole i …w dłoni 😊

O kieliszki, jak o każdą rzecz w kuchni czy jadalni, należy odpowiednio dbać. Osobiście unikam mycia szkła w zmywarce z obawy przed zaciekami oraz przed ścieraniem się wzorków i pozłoceń. Kieliszki myję zazwyczaj pod bieżącą, letnią wodą z kroplą delikatnego płynu do mycia naczyń. Nie stosuję nabłyszczaczy. Szkło wycieram suchą szmatką. Wszystkie te czynności staram się wykonywać niezwykle ostrożnie. Zawsze gdy wyciągam kieliszki z szafki czy serwantki, przecieram je na sucho przed użyciem, aby pozbyć się drobinek kurzu.

Letni czas sprzyja chłodnym napojom. Wieczorem chętnie sięgamy po lekkie, owocowe koktajle. Moja dzisiejsza propozycja jest na bazie prosecco. Postanowiłam przygotować je w wersji z letnimi owocami – z musem ze świeżych brzoskwiń oraz sokiem z marakui. Wyszedł przepyszny! Polecam spróbować tym, którzy są amatorami lekkich, musujących win z dodatkiem owocowej nuty. Taki kieliszek pełen owocowego smaku z delikatnymi bąbelkami to idealne zwieńczenie letniego wieczoru!

Składniki na 4 porcje

600 – 650 ml dobrego prosecco

4 dojrzałe, miękkie brzoskwinie

2 marakuje

1 limonka

Wykonanie

  1. Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy skórki. Przekrawamy i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do blendera.
  2. Marakuje kroimy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy płynny środek owoców. Całość miksujemy na gładki mus.
  3. Gotowy mus schładzamy w lodówce przez ok. pół godziny.
  4. Przygotowujemy czyste kieliszki. Łyżeczką przekładamy owocowy mus na dno kieliszków, do jednego kieliszka dodajemy ok. 2 łyżeczek musu.
  5. Schłodzonym prosecco powoli napełniamy kieliszki, z połówki limonki wyciskamy kilka kropel soku prosto do kieliszka.
  6. Za pomocą słomki bardzo delikatnie mieszamy zawartość kieliszków.
  7. Plasterki limonki możemy wykorzystać do udekorowania koktajlu.
  8. Smacznego!

*Jeżeli nie przepadasz za kwaskowatym smakiem marakui, możesz z niej zrezygnować. Wtedy wino będzie słodsze i mniej cierpkie.

*Pamiętaj, aby do koktajlu użyć dojrzałych brzoskwiń. To gwarantuje ładny kolor napoju oraz słodycz w smaku.

 

Oto wybrane przeze mnie propozycje kieliszków do szampana:
źródło zdj. BOKONO.pl

Najpraktyczniejszy klasyk -wysoki i zgrabny kieliszek do szampana.

 

 

 

Szeroki kielich na grubszej, ozdobnej nóżce.

Wysoki kieliszek z romantycznym wzorem.

źródło zdj. BOKONO.pl

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułKaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami
kulinarne podróże
następny artykułKefalonia kulinarnie
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.