serniki pieczone31.08.20183605
Sernik waniliowy z cytryną i śmietanką
Smacznego
czytaj przepis

Ten sernik waniliowy z cytryną i  śmietanką został upieczony specjalnie na mój sobotni, czerwcowy udział w Eko Targu Mateczny w Krakowie.  Targ odbywa się w każdą sobotę w godz. 8:00-15:00. Wystawcy proponują dobre, ekologiczne produkty i wyroby. W jedną z sobót i ja miałam swoje małe sernikowe stoisko. Na tę okazję upiekłam trzy duże serniki: waniliowy z ricottą, cytryną i śmietanką, czekoladowy z chili i kaszą jaglaną oraz śródziemnomorski z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Wszystkie, jak zawsze, na bazie naturalnych, dobrych składników. Największym powodzeniem cieszył się ten czekoladowy, zaś śródziemnomorski budził ciekawość!

Delikatny z dodatkiem ricotty sprawiał wrażenie, jakby był sernikiem na zimno.

A jak zrobiłam taki sernik?

Składniki

1 kg twarogu półtłustego

200 g serka ricotta

ziarenka z 1/2 laski wanilii

5 jajek

4 łyżki śmietanki 36%

otarta skórka i sok z 1 cytryny

1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka

kilka kropel olejku śmietankowego

Wykonanie

  1. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując.
  2. Dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii, sok z cytryny i otartą z niej skórkę, olejek. Miksujemy.
  3. Do masy dodajemy po łyżce ricottę, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach.
  4. Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza.
  6. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min.
  7. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji grzania góra-dół.
  8. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  9. Wystudzony umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  10. Sernik waniliowy z cytryną i śmietanką jest bardzo delikatny! Smacznego!

*Jeśli chcesz, aby Twój sernik był bardziej zwarty, dodaj 6 jajek, o jedno więcej niż w przepisie. Jeśli zaś zależy Ci na delikatności, którą daje ricotta, to trzymaj się receptury. Udanego wypieku!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułKruche ciasto ze śliwkami i migdałami
na słono
następny artykułRisotto z truflami
Komentarze

5 odpowiedzi na “Sernik waniliowy z cytryną i śmietanką”

  1. Twoje serniki są genialne!
    Bardzo lubię cytrusowe nuty w ciastach, a serniki to jedne z moich ulubionych ciast 🙂

    • Renata Czelny - Kawa pisze:

      Dziękuję Ci 🙂
      Bo serniki to wdzięczne ciasta! 🙂

      • Iwona pisze:

        Pani Renako,
        Podziwiam Pani serniki, moje nie wychodza tak pięknie, więc pomyślałam, że zapytam czy może planuje Pani zorganizować szkolenie/kurs z przygotowania serniczków – tych tradycyjnych i nowoczesnych, z przyjemnością uczestniczyłabym w takim kursie 🙂 Pozdrawiam, Iwona

        • Renata Czelny - Kawa pisze:

          Dzień dobry!
          Pani Iwono, napiszę tak: pomyślę o tym, bo to jest bardzo dobry pomysł. I widzę, że chyba jest taka potrzeba wśród pań piekących serniki, gdyż nie jest Pani pierwszą, która o to pyta.
          Pani jest z Krakowa?
          Pozdrawiam serdecznie,
          Renata

          • Iwona pisze:

            Tak, Pani Renatko z Krakowa od dawna próbuje pięć serniczkiem, to ulubione ciasto mojej rodziny, ale potrzebuje lepszego warsztatu, więc z wielką przyjemnością zapisalabym się na szkolenie

Pozostaw odpowiedź Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.