Ten sernik waniliowy z cytryną i śmietanką został upieczony specjalnie na mój sobotni, czerwcowy udział w Eko Targu Mateczny w Krakowie. Targ odbywa się w każdą sobotę w godz. 8:00-15:00. Wystawcy proponują dobre, ekologiczne produkty i wyroby. W jedną z sobót i ja miałam swoje małe sernikowe stoisko. Na tę okazję upiekłam trzy duże serniki: waniliowy z ricottą, cytryną i śmietanką, czekoladowy z chili i kaszą jaglaną oraz śródziemnomorski z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Wszystkie, jak zawsze, na bazie naturalnych, dobrych składników. Największym powodzeniem cieszył się ten czekoladowy, zaś śródziemnomorski budził ciekawość!
Delikatny z dodatkiem ricotty sprawiał wrażenie, jakby był sernikiem na zimno.
A jak zrobiłam taki sernik?
Składniki
1 kg twarogu półtłustego
200 g serka ricotta
ziarenka z 1/2 laski wanilii
5 jajek
4 łyżki śmietanki 36%
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka
kilka kropel olejku śmietankowego
Wykonanie
*Jeśli chcesz, aby Twój sernik był bardziej zwarty, dodaj 6 jajek, o jedno więcej niż w przepisie. Jeśli zaś zależy Ci na delikatności, którą daje ricotta, to trzymaj się receptury. Udanego wypieku!
Twoje serniki są genialne!
Bardzo lubię cytrusowe nuty w ciastach, a serniki to jedne z moich ulubionych ciast 🙂
Dziękuję Ci 🙂
Bo serniki to wdzięczne ciasta! 🙂
Pani Renako,
Podziwiam Pani serniki, moje nie wychodza tak pięknie, więc pomyślałam, że zapytam czy może planuje Pani zorganizować szkolenie/kurs z przygotowania serniczków – tych tradycyjnych i nowoczesnych, z przyjemnością uczestniczyłabym w takim kursie 🙂 Pozdrawiam, Iwona
Dzień dobry!
Pani Iwono, napiszę tak: pomyślę o tym, bo to jest bardzo dobry pomysł. I widzę, że chyba jest taka potrzeba wśród pań piekących serniki, gdyż nie jest Pani pierwszą, która o to pyta.
Pani jest z Krakowa?
Pozdrawiam serdecznie,
Renata
Tak, Pani Renatko z Krakowa od dawna próbuje pięć serniczkiem, to ulubione ciasto mojej rodziny, ale potrzebuje lepszego warsztatu, więc z wielką przyjemnością zapisalabym się na szkolenie