Ten sernik waniliowy z cytryną i śmietanką został upieczony specjalnie na mój sobotni, czerwcowy udział w Eko Targu Mateczny w Krakowie. Targ odbywa się w każdą sobotę w godz. 8:00-15:00. Wystawcy proponują dobre, ekologiczne produkty i wyroby. W jedną z sobót i ja miałam swoje małe sernikowe stoisko. Na tę okazję upiekłam trzy duże serniki: waniliowy z ricottą, cytryną i śmietanką, czekoladowy z chili i kaszą jaglaną oraz śródziemnomorski z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Wszystkie, jak zawsze, na bazie naturalnych, dobrych składników. Największym powodzeniem cieszył się ten czekoladowy, zaś śródziemnomorski budził ciekawość!
Delikatny z dodatkiem ricotty sprawiał wrażenie, jakby był sernikiem na zimno.
A jak zrobiłam taki sernik?
Składniki
1 kg twarogu półtłustego
200 g serka ricotta
ziarenka z 1/2 laski wanilii
5 jajek
4 łyżki śmietanki 36%
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka
kilka kropel olejku śmietankowego
Wykonanie
*Jeśli chcesz, aby Twój sernik był bardziej zwarty, dodaj 6 jajek, o jedno więcej niż w przepisie. Jeśli zaś zależy Ci na delikatności, którą daje ricotta, to trzymaj się receptury. Udanego wypieku!
Twoje serniki są genialne!
Bardzo lubię cytrusowe nuty w ciastach, a serniki to jedne z moich ulubionych ciast
Dziękuję Ci

Bo serniki to wdzięczne ciasta!
Pani Renako,
Pozdrawiam, Iwona
Podziwiam Pani serniki, moje nie wychodza tak pięknie, więc pomyślałam, że zapytam czy może planuje Pani zorganizować szkolenie/kurs z przygotowania serniczków – tych tradycyjnych i nowoczesnych, z przyjemnością uczestniczyłabym w takim kursie
Dzień dobry!
Pani Iwono, napiszę tak: pomyślę o tym, bo to jest bardzo dobry pomysł. I widzę, że chyba jest taka potrzeba wśród pań piekących serniki, gdyż nie jest Pani pierwszą, która o to pyta.
Pani jest z Krakowa?
Pozdrawiam serdecznie,
Renata
Tak, Pani Renatko z Krakowa od dawna próbuje pięć serniczkiem, to ulubione ciasto mojej rodziny, ale potrzebuje lepszego warsztatu, więc z wielką przyjemnością zapisalabym się na szkolenie