na słono29.09.20188261
Pieczony kurczak z gruszką i żurawiną
Smacznego
czytaj przepis

Rzadko, a w zasadzie bardzo rzadko pojawia się na naszym stole pieczony kurczak. Staramy się jeść mało mięsa, lecz jeżeli już je przygotowuję, dbam, aby było ze sprawdzonego, pewnego źródła. Dziś więc dzielę się przepisem na całego kurczaka pieczonego w ziołowej, aromatycznej marynacie z dodatkiem słodkich gruszek, fig i kwaskowatej żurawiny. Mięso upiekło się naprawdę pysznie i wyszło kruche, delikatne. To bardzo jesienne danie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. 

Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia.

A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną?

Składniki

1 kurczak (bez podrobów)

1-2 gruszki (twardsze)

1/2 szklanki żurawiny 

2 figi

marynata

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki szałwii

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki soli gruboziarnistej

Wykonanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy całego solą gruboziarnistą. Odstawiamy do naczynia i wkładamy na 1h do lodówki.
  2. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Kurczaka umieszczamy w formie do pieczenia / naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez ok. 1,5-2h na złoty kolor, często podlewając mięso powstałym sosem. 
  4. Zastosowałam następujący tryb pieczenia: przez pierwsze 30min piekłam mięso w 200C w opcji grzania góra-dół pod przykryciem,  kolejne 45min w trybie termoobiegu w 170C bez przykrycia, pozostały czas w 180C z grzałką góra-dół, bez przykrycia.
  5. Mięsa nie przewracałam, jedynie podlewałam wydzielonym w trakcie pieczenia sosem z marynaty.
  6. Smacznego!

Kurczaka można podać z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą jaglaną. 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Wegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca
na słodko
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kilka słów o powstającej książce
podróże
Dzień nad jeziorem w Pławniowicach
Komentarze

Jedna odpowiedź do “Pieczony kurczak z gruszką i żurawiną”

  1. napiecyku pisze:

    Wygląda imponująco, chętnie się poczęstuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.