na słodko12.10.20182070
Creme brulee klasyczny
Smacznego
czytaj przepis

Długo przekonywałam się do tego deseru. Zaczarował mnie jedzony pewnego wiosennego dnia w Krakowie w wersji lawendowej. I przepadłam. Zaczęłam sama tworzyć swoje przepisy – jeden z lepszych, jaki mi się udał, to różany creme brulee z białą czekoladą. Coś pysznego! Przepis znajdziecie TUTAJ. Kilka razy eksperymentowałam z truskawkami, ze smakowymi herbatami, niestety, nie wszystkie próby były udane lub smaczne. W końcu postanowiłam zrobić ten deser na sposób podstawowy.

Dziś przedstawiam przepis na klasyczny crème brûlée, który w zasadzie robię najrzadziej, a szkoda!

Składniki (na 3 porcje)

3 żółtka

250 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)

1,5 łyżki cukru pudru

ziarenka z 1/3 laski wanilii

dodatkowo 3 łyżki brązowego cukru do karmelizacji

maliny

Wykonanie

  1. Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się nam z masą żółtkową. Odstawiamy.
  2. W rondelku podgrzewamy śmietankę z ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy.
  3. Śmietankę łączymy z masą żółtkową.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
  5. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej.
  6. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować się na środkowych widełkach piekarnika.
  7. Temperaturę zmniejszamy do 150-155 C i pieczemy deser przez ok. 40-45 min, aż wierzch będzie ścięty.
  8. Upieczone desery studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.
  9. Wierzchy schłodzonych deserów posypujemy grubo brązowym cukrem.
  10. Za pomocą palnika karmelizujemy cukier, tworząc słodką skorupkę.
  11. Jeżeli nie posiadamy palnika, skorupkę można także uzyskać kładąc kokilki na blasze piekarnikowej, którą umieszczamy jak najbliżej grzałki w piekarniku i włączamy opcję „grill” lub „turbo grill” w zależności od rodzaju pieca.
  12. Podajemy zaraz po skarmelizowaniu cukru, gdyż skorupka z czasem mięknie.
  13. Dekorujemy według uznania.
  14. Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułMaślana tarta kajmakowa z orzechami i białą czekoladą
na słodko
następny artykułPyszne śniadanie, czyli pełnoziarnista kanapka z ricottą, konfiturą i awokado
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.