na słodko10.11.20181660
Zapiekane jabłka i gruszki pod kruszonką
Smacznego
czytaj przepis

Jeszcze niespełna trzy tygodnie temu siedzieliśmy rodzinnie na progu naszego nowego domu i jedliśmy ten jesienny, nieskomplikowany deser. Zmęczeni, brudni od pyłu i głodni. Jabłka i gruszki przywiezione przez teścia z jego sadu spełniły swoją rolę idealnie. Wystarczyło po prostu pokroić je na kawałki, posypać kruszonką i zapiec. Łyżeczki oblizywaliśmy wszyscy.

Jako że hołduję prostym, nieskomplikowanym przepisom, ten przypadł mi do gustu szczególnie. Wersję elegantszą można zaserwować w towarzystwie sosu waniliowego – wtedy będzie raj! 

A jak przygotować takie zapiekane owoce?

 

Składniki

2 jabłka pokrojone na cienkie plasterki

1-2 gruszki

garść żurawiny

garść orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

kruszonka

1,5 łyżki mąki pszennej

1 łyżka cukru pudru

50 g stopionego masła

 

Wykonanie

Małe żaroodporne naczynka smarujemy masłem. Wykładamy je plasterkami jabłek i gruszek. Posypujemy żurawiną (może być suszona), rodzynkami, orzechami włoskimi, laskowymi, sprawdzą się każde! Całość posypujemy cynamonem.

Na patelni lub w rondelku stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy składniki lub nawet rozcieramy palcami. Kruszonką posypujemy wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 35-40 min w opcji grzania góra-dół.

Udostępnij artykuł
na słono
poprzedni artykułTarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem
na słono
następny artykułKopytka z sosem pieczarkowym
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.