na słodko07.12.20182330
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny
Smacznego
czytaj przepis

Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! 

Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny –  babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko je nakłuć w kilku miejscach. Wtedy polewa dostanie się także do wnętrza babki.

Składniki na 6 babek

125 g miękkiego masła

2 jajka

100 g cukru pudru

1 płaska łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

szczypta kardamonu

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

kilka orzechów włoskich drobno posiekanych
250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml oleju słonecznikowego

150ml soku jabłkowego

1 duże jabłko pokrojone na małe kawałki

cukier puder do posypania

Wykonanie

Masło ucieramy razem z jajkami i cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy wszystkie pachnące przyprawy, kakao, wrzucamy kawałki jabłka, posiekane orzechy. Miksujemy tylko przez chwilę na najniższych obrotach miksera. Wlewamy olej i sok, przesiewamy mąkę. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Foremki natłuszczamy i przekładamy do nich masę. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Świąteczne babki pieczemy przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone wykładamy na ozdobna paterę i posypujemy cukrem pudrem.

Słodkich Świąt!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Ciasto orzechowo – imbirowe
na słono
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem
inne
Słodko-słony wywiad dla VIVA!
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.