na słodko07.12.20181480
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny
Smacznego
czytaj przepis

Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! 

Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny –  babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko je nakłuć w kilku miejscach. Wtedy polewa dostanie się także do wnętrza babki.

Składniki na 6 babek

125 g miękkiego masła

2 jajka

100 g cukru pudru

1 płaska łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

szczypta kardamonu

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

kilka orzechów włoskich drobno posiekanych
250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml oleju słonecznikowego

150ml soku jabłkowego

1 duże jabłko pokrojone na małe kawałki

cukier puder do posypania

Wykonanie

Masło ucieramy razem z jajkami i cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy wszystkie pachnące przyprawy, kakao, wrzucamy kawałki jabłka, posiekane orzechy. Miksujemy tylko przez chwilę na najniższych obrotach miksera. Wlewamy olej i sok, przesiewamy mąkę. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Foremki natłuszczamy i przekładamy do nich masę. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Świąteczne babki pieczemy przez ok. 45-50 min do „suchego patyczka”. Przestudzone wykładamy na ozdobna paterę i posypujemy cukrem pudrem.

Słodkich Świąt!

 

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułJaglanka jabłkowa z orzeszkami ziemnymi
na słono
następny artykułChleb "Mój" na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną
Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.