na słodko11.05.201912260
BEZA PAVLOVA Z KREMEM CYTRYNOWO – WANILIOWYM I OWOCAMI
Smacznego
czytaj przepis

Zachwyca swoim wyglądem, rozpieszcza podniebienia swoją delikatnością i kruchością. Beza! Nazwana Pavlovą na cześć primabaleriny Anny Pavlovej. Tradycja głosi, że pierwszy raz została przygotowana podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. 

Beza z kremem i świeżymi owocami stanowi niezwykle lekki i wykwintny, bardzo elegancki deser. Aby go przygotować, potrzeba tak naprawdę niewiele składników. Za to nie może zabraknąć czasu, dokładności w przestrzeganiu przepisu oraz fantazji w jej udekorowaniu.

Dobrze upieczona beza jest chrupka z zewnątrz, wewnątrz miąższ powinien być miękki i puszysty. Beza lubi niską temperaturę pieczenia w długim czasie. Swoją piekłam 15 min w 120C w początkowym stadium i po kwadransie ryzykownie zmniejszyłam do 90C, aby zachować biel bezy. Im wyższa temperatura, w trakcie pieczenia beza może przybrać żółtszy odcień. Wyszła niczym postrzępiona chmura, ale taka, jak chciałam! Bezowych wypieków Wam życzę!

Składniki

białka z 5 jajek

250g cukru pudru

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki octu jabłkowego

krem

100 g serka mascarpone

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka esencji waniliowej

3 łyżeczki cukru pudru

70-80g śmietanki 36%

dekoracja

świeże truskawki, borówki, kwiaty

Wykonanie

Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Przekładamy je do misy miksera i ubijamy przez kilka minut na wysokich obrotach. W trakcie miksowania porcjami dodajemy cukier puder. Na sam koniec, gdy piana jest już sztywna wsypujemy mąkę i wlewamy ocet. Piana ma być gęsta i  lśniąca. Ma przypominać puchatą chmurę.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki przekładamy pianę na papier formując okrąg, który w środku wypełniamy. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120C. W tej temperaturze pieczemy ją ok. 15 min, a następnie zmniejszamy do 90-100C i tak pieczemy (suszymy) przez ok. 3h. 

Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Gotowy krem wykładamy na wierzch bezy. Dekorujemy świeżymy owocami. Kroimy słuszne kawałki i … delektujemy się! Wszystkiego smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Ciasto madeira ze śliwkami i sokiem pomarańczowym
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.1
kulinarne podróże
Warszawskie bistro “Charlotte” czyli dobry adres kulinarny
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.