na słono14.07.20193182
Lawasz z mięsem mielonym, serkiem halloumi i warzywami
Smacznego
czytaj przepis

Odkąd prowadzę własną stronę internetową o charakterze kulinarnym, widzę, jaką popularnością cieszą się przepisy na dania z dodatkiem mięsa mielonego. Dlatego dziś także dorzucam do swojego kulinarnego portfolio przepis na tego typu potrawę. Tym razem lawasz – czyli ormiański typ chlebka, podpłomyka, w którym po zwinięciu lub złożeniu można zamknąć pyszne dodatki. Ja użyłam serka halloumi, świeżej papryki, pomidora, kiszonego ogórka oraz sałaty. Całości dopełniał sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ketchupu.

Co będzie Ci potrzebne?

na 3 lawasze

1 spora łyżka masła

6-8 pieczarek

500 g mięsa mielonego

1/2 żółtej papryki

2 duże pomidory 

kilka plastrów sera halloumi

2-3 kiszone ogórki

1 mini puszka kukurydzy

kilka liści zielonej sałaty

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

sol, pieprz do smaku

kilka płatków parmezanu

sos: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz

placki chlebowe (lawasz)

Wykonanie

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż lekko, dodaj mięso i przyprawy (gałkę muszkatołową, tymianek i oregano). Duś na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Dorzuć kilka kawałków parmezanu. Wymieszaj do połączenia składników.

W miseczce wymieszaj jogurt z ketchupem, dodaj przyprawy (szczyptę gałki), sól i pieprz. Opcjonalnie można także dodać łyżeczkę majonezu.

Ser halloumi pokrój w plastry i połóż na suchej patelni. Na wolnym ogniu ser przybierze złoty kolor.

Chlebki podgrzej na suchej patelni, aby były ciepłe. Na podgrzanym lawaszu rozsmaruj niewielką ilość sosu, rozłóż mięso mielone, dodaj świeże plastry pomidora, ogórka, kolorowej papryki,  dodaj halloumi i zieloną sałatę. Lawasz złóż jak lubisz – w kopertę lub w rulon. To wszystko! Smakuj!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.1
na słodko
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny
na słodko
Słoneczne ciasto cytrynowe
Komentarze

2 odpowiedzi na “Lawasz z mięsem mielonym, serkiem halloumi i warzywami”

  1. Janko pisze:

    Ten serek halloumi z powodzeniem można zastąpić innym, prawda? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.