Rok 2013 był dla mnie wspaniałym rokiem! Spełniło się bowiem wiele moich marzeń i nie bez znaczenia jest tu fakt, ze jeśli się czegoś bardzo pragnie, należy do tego dążyć! Muszę o tym zawsze pamiętać.
W tym pierwszym noworocznym poście pragnę złożyć moim Czytelnikom proste, skromne życzenia.
W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu…tym dobrym!
A na deserowy talerzyk – kokosowa rolada. Gorąco polecam!
Składniki:
biszkopt
5 jajek
100g mąki tortowej
150g cukru pudru
szczypta soli
masa
1/2l śmietany 18%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i
szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach
miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto
rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem
do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu
jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku i
zawijamy w folie aluminiową. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę moczymy w kilku łyżeczkach zimnej wody. Gdy napęcznieje,
dolewamy wrzątek do ok. połowy szklanki i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę, cukier z ekstraktem miksujemy,na samym końcu powoli wlewamy
ciepłą żelatynę i dodajemy wiórka kokosowe. Schładzamy w lodówce.
Biszkopt rozwijamy i pozbawiamy folii, rozsmarowujemy delikatnie masę
kokosową i ponownie, bardzo delikatnie zwijamy w rulon i folię i
schładzamy w lodówce.
Tuz przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
/inspiracja magazyn kulinarny “Kuchnia”/
Ten krem kusi ! Lubię kokosowe smaki 🙂
Oj, kusi;)
Renula-szczęśliwego Nowego Roku!
dawno żadnej rolady nie robiłam, muszę wpisać na listę
Wpisz koniecznie, warta zrobienia;)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Pyszna rolada:)
Wzajemnie, Karmel!
Cudna ta rolada, taka… Zimowa 🙂
Najlepsze życzenia na nowy rok 🙂
Skoro pogoda niezimowa, to przynajmniej niech deser będzie!
ta rolada jest cudowna, podejrzewam, że wprost rozpływała się w ustach 🙂 dobrego roku 2014! 🙂
Dziękuję, wzajemnie!
jak kokosowa to nie odmówię, pysznie wygląda
Dziękuję Ci;)
wygląda pysznie, nigdy nie robiłam takiej rolady, ale zawsze mi się wydawało, że to niemożliwe zwinąć tak biszkopt 🙂
kokos – tyle wystarczy, aby ciasto mi smakowało 🙂 a w formie rolady, to podwójna przyjemność w jedzeniu 🙂