na słodko02.01.201787613
Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2834

 

dsc_2835

Przyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z  tym zrobić!”. 🙂  Śliwki długo czekały na swoją chwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada.

Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku!

 

dsc_2844

 

dsc_2847

 

dsc_2874
dsc_2889

dsc_2893

 

Składniki (na bardzo małą keksówkę (15×6)

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2-3 łyżki kakao

2 jajka

100 g masła

50 ml mleka

50 ml śmietanki 30%

2 płaskie łyżki cukru trzcinowego

1 kopiata szklanka mąki kokosowej + 1 łyżka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1-2 łyżki oleju

1 tabliczka białej czekolady

płatki kokosowe

1 opakowanie suszonej śliwki

kilka cukrowych kuleczek do dekoracji

Wykonanie

  1. Do rondelka wkładamy masło, ciemną czekoladę, kakao i cukier trzcinowy, stapiamy na małym gazie, wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy sól. Całość mieszamy do połączenia sie składników. Powinna nam powstać jednolita masa bez grudek. Mase zestawiamy z ognia.
  2. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka i mieszamy do całkowitego połączenia się masy z jajkami.
  3. Dodajemy proszek oraz mąkę, wlewamy olej całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem.
  5. W wierzch ciasta wbijamy ciasno suszone śliwki, lekko je wciskając.
  6. Pieczemy w 180C do “suchego patyczka”.
  7. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Polewamy obficie biała czekoladą  przestudzony wierzch ciasta.
  8. Ciasto obsypujemy płatkami kokosowymi, obkladamy pozostałymi śliwkami i dekorujemy cukrowymi kuleczkami.
  9. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką
na słono
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem
na słodko
Tarteletki rabarbarowe z brązowym cukrem i migdałami
Komentarze

13 responses to “Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą”

  1. Aga says:

    cóż tu dużo mówić musi być pyszne i tyle :))

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tak! I tyle 😉

  2. mlodakk says:

    Bardzo lubię takie ciasta chętnie bym wpadła na kawałek do Ciebie

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Nie widzę problemu! Uwielbiam karmic moich gości 😉

  3. dżemdżus says:

    Rany jak to ciasto wygląda. Obłędnie aż szkoda go jeść. Prezentacja jak z najlepszej cukierni. Smakowitego 2017 roku

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję pięknie za tak miłe słowa! 🙂

  4. z majeczką w kuchni says:

    Wyglada pieknie. Z chęcią bym zjadła

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  5. Meggie says:

    Wygląda smakowicie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  6. Uczta dla wielbicieli czekolady 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Do wyboru! I ciemna, i biała 🙂

  7. nie jadłam tego ciasta, choć kiedyś przypadkiem trafiłam na jakimś blogu,
    Twoje wygląda smakowicie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.