Przyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. 🙂 Śliwki długo czekały na swoją chwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada.
Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku!
Składniki (na bardzo małą keksówkę (15×6)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
2 jajka
100 g masła
50 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1 kopiata szklanka mąki kokosowej + 1 łyżka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 łyżki oleju
1 tabliczka białej czekolady
płatki kokosowe
1 opakowanie suszonej śliwki
kilka cukrowych kuleczek do dekoracji
Wykonanie
cóż tu dużo mówić musi być pyszne i tyle :))
Tak! I tyle 😉
Bardzo lubię takie ciasta chętnie bym wpadła na kawałek do Ciebie
Nie widzę problemu! Uwielbiam karmic moich gości 😉
Rany jak to ciasto wygląda. Obłędnie aż szkoda go jeść. Prezentacja jak z najlepszej cukierni. Smakowitego 2017 roku
Dziękuję pięknie za tak miłe słowa! 🙂
Wyglada pieknie. Z chęcią bym zjadła
Dziękuję! 🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję! 🙂
Uczta dla wielbicieli czekolady 🙂
Do wyboru! I ciemna, i biała 🙂
nie jadłam tego ciasta, choć kiedyś przypadkiem trafiłam na jakimś blogu,
Twoje wygląda smakowicie 🙂