Przyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. Śliwki długo czekały na swoją chwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada.
Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku!
Składniki (na bardzo małą keksówkę (15×6)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
2 jajka
100 g masła
50 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1 kopiata szklanka mąki kokosowej + 1 łyżka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 łyżki oleju
1 tabliczka białej czekolady
płatki kokosowe
1 opakowanie suszonej śliwki
kilka cukrowych kuleczek do dekoracji
Wykonanie
cóż tu dużo mówić musi być pyszne i tyle :))
Tak! I tyle
Bardzo lubię takie ciasta chętnie bym wpadła na kawałek do Ciebie
Nie widzę problemu! Uwielbiam karmic moich gości
Rany jak to ciasto wygląda. Obłędnie aż szkoda go jeść. Prezentacja jak z najlepszej cukierni. Smakowitego 2017 roku
Dziękuję pięknie za tak miłe słowa!
Wyglada pieknie. Z chęcią bym zjadła
Dziękuję!
Wygląda smakowicie
Dziękuję!
Uczta dla wielbicieli czekolady
Do wyboru! I ciemna, i biała
nie jadłam tego ciasta, choć kiedyś przypadkiem trafiłam na jakimś blogu,
Twoje wygląda smakowicie