na słodko02.01.201787613
Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2834

 

dsc_2835

Przyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z  tym zrobić!”. 🙂  Śliwki długo czekały na swoją chwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada.

Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku!

 

dsc_2844

 

dsc_2847

 

dsc_2874
dsc_2889

dsc_2893

 

Składniki (na bardzo małą keksówkę (15×6)

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2-3 łyżki kakao

2 jajka

100 g masła

50 ml mleka

50 ml śmietanki 30%

2 płaskie łyżki cukru trzcinowego

1 kopiata szklanka mąki kokosowej + 1 łyżka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1-2 łyżki oleju

1 tabliczka białej czekolady

płatki kokosowe

1 opakowanie suszonej śliwki

kilka cukrowych kuleczek do dekoracji

Wykonanie

  1. Do rondelka wkładamy masło, ciemną czekoladę, kakao i cukier trzcinowy, stapiamy na małym gazie, wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy sól. Całość mieszamy do połączenia sie składników. Powinna nam powstać jednolita masa bez grudek. Mase zestawiamy z ognia.
  2. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka i mieszamy do całkowitego połączenia się masy z jajkami.
  3. Dodajemy proszek oraz mąkę, wlewamy olej całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem.
  5. W wierzch ciasta wbijamy ciasno suszone śliwki, lekko je wciskając.
  6. Pieczemy w 180C do “suchego patyczka”.
  7. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Polewamy obficie biała czekoladą  przestudzony wierzch ciasta.
  8. Ciasto obsypujemy płatkami kokosowymi, obkladamy pozostałymi śliwkami i dekorujemy cukrowymi kuleczkami.
  9. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.3
na słodko
Tiramisu
sałatki
Sałatka “taka moja”
Komentarze

13 responses to “Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą”

  1. Aga says:

    cóż tu dużo mówić musi być pyszne i tyle :))

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tak! I tyle 😉

  2. mlodakk says:

    Bardzo lubię takie ciasta chętnie bym wpadła na kawałek do Ciebie

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Nie widzę problemu! Uwielbiam karmic moich gości 😉

  3. dżemdżus says:

    Rany jak to ciasto wygląda. Obłędnie aż szkoda go jeść. Prezentacja jak z najlepszej cukierni. Smakowitego 2017 roku

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję pięknie za tak miłe słowa! 🙂

  4. z majeczką w kuchni says:

    Wyglada pieknie. Z chęcią bym zjadła

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  5. Meggie says:

    Wygląda smakowicie 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  6. Uczta dla wielbicieli czekolady 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Do wyboru! I ciemna, i biała 🙂

  7. nie jadłam tego ciasta, choć kiedyś przypadkiem trafiłam na jakimś blogu,
    Twoje wygląda smakowicie 🙂

Leave a Reply to dżemdżus Cancel reply

Your email address will not be published.