Składniki
zaczyn
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
ciasto
2 jajka
60 g stopionego masła
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 kg truskawek
kruszonka
50 -60 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Uwielbiam zdjęcia takich ciast, na których taki syrop wycieka z foremki 🙂
Prawda? 🙂
Dziękuję!
Wygląda uroczo 🙂
Miło mi 🙂
Dziękuję!
Wzruszylam sie… Twoj dziadek byl wspanialym czlowiekiem ☺
🙂
Zwyczajnym, z zaletami i wadami, a przez to – tak! Wspaniałym…
Tak pięknie opisałaś dziadka, bardzo wzruszająco… Jak dobrze zaznać w życiu miłości dziadków, ja też wychwalam swoich wszystkich pod niebiosa, a najbardziej pradziadków ze strony mamy (bo ze strony taty nie znałam). To istne anioły, jak Twój dziadek 🙂
Reniu, takie ciasto jest dobre na wszystkie smutki i nostalgie, jest po prostu… kochane 🙂
Tak, określenie na ciasto udało Ci się wyjątkowo…Kochane! No tak, bo pachnie domem, wiosną, ciepłem…
A dziadkowie – są w naszym życiu takim fenoemenem, mimo czasem sporej różnicy wieku 🙂
wzruszająca opowieść, ja niestety nie poznałam żadnego ze swoich dziadków, ale za to miałam wspaniałą babcię.
A ciasto wygląda bajecznie 🙂
Miałaś super dziadka 🙂 Ciasto wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję Ci!
Bardzo pięknie Pani pisze ,łza się w oku kręci i to nie przenośnia.Wplecione wspomnienia…przemyślenia…. przewijające się przez blog …ta nostalgia po prostu zjawiskowo.
Pięknie dziękuję za tak szczerą opinię!
Miło mi niezmiernie 🙂
Wiem, że to głupie, ale popłakałam się czytajac Pani wpis. Jest piękny… Tak mnie wzruszył, że zapomnialam o ciachu, które wygląda obłędnie.
Pozdrawiam serdecznie ☺️
Dziękuję pięknie za te szczere słowa 🙂